Kalastajan pää menee pyörälle lupaviidakossa

Kalastaja on iloinen lupamaksun maksaja, koska lupamaksuilla saadaan kalanpoikasia kasvamaan vesistöihin. Lupaviidakko sen sijaan kismittää YLE Lahden uutispäällikköä Tapio Enlundia suunvuorossa.

Suunvuorot
Valvoja tarkistaa kalastuslupaa asiakkaalta
Antti Pönni on kalastanut samoilla vesillä yli 30 vuottaYLE Anna Huittinen

Kalastuslupajärjestelmään suunnitellaan muutosta ja kyllä tuota uudistusta kaivataankin. Kalastava väki vanhenee kovaa kyytiä ja jotenkin pitäisi turvata kalakantojen hoito tulevaisuudessakin, kun lupansa maksavia kalastajia on rutkasti nykyistä vähemmän. Kalakantoja kun hoidetaan kalastuksenhoitomaksujen ja muiden kalastuslupien tuotoilla.

Tavalliselle kadun tallaajalle nykyinen lupajärjestelmä näyttäytyy suomeksi sanottuna kamalalta sekasotkulta, jossa lompakon nyörejä pitää avata vähän joka suuntaan. Ei maksuissa sinänsä mitään pahaa ole, mutta yksinkertaisemminkin homman voisi hoitaa.

On kalastuksenhoitomaksua, läänikohtaista viehelupaa ja kaikenlaisia kalastusalueiden ja kalastuskuntien myöntämiä lupia milloin mihinkin tarkoitukseen.

Läänikohtainen viehelupa kaipaisi pikaista remonttia. Taannoin sen käyttöönotto selkeytti kummasti käytäntöjä. Nyt harrastajalle riittää tieto, minkä läänin alueella vapaa kalastukseen käyttää, pois lukien tietysti kalastuskieltoalueet ja erityiskalastuskohteet, joihin tarvitaan aina erillinen lupa.

Jos kotipaikka ja mökki sijaitsevat eri läänissä, pitää harrastuksesta maksaa läänikohtainen viehelupa kahdesti, ja sekös rassaa lompakkoa. Tai niin kuin meillä mökkipaikkakunnalla läänin raja menee sopivasti keskellä järven selkää parhaita kalapaikkoja – jos kala nappaa oman läänin puolella ja sen saa ylös naapuriläänissä, pitäisikö olla luvat sekä Itä-Suomeen että Länsi-suomeen?

Selitä tätä nyt sitten kalastuksenvalvojalle

Onneksi jo jonkin aikaa vääntöä on käyty koko maan kattavasta vieheluvasta. Sillä saisi kalastaa missä vain yhdellä vavalla. Harrastajan vinkkelistä uudistus olisi tervetullut, mutta yhden koko maan kattavan luvan hinta saattaa hiertää. Jos ei harrastajaa, niin sitten kalastuskuntia.

Kalastuskunnat nimittäin tarvitsevat jatkossakin lupatuottoja kalavesien hoitoon eli kalaistutuksiin. Mutta voidaanko mahdollisen valtakunnallisen vieheluvan hintaa heivata niin ylös, että tuottoa voidaan jyvittää kalastuskunnille riittävästi. Vai pitäisikö samalla sormeilla muutenkin lupajärjestelmää, myös tuota kalastuksenhoitomaksua?

Kalastuslain uudistusta kaivaten ja odottaen.