AP: Hamas vetäytymässä Syyriasta

Syyrian levottomuudet ovat pakottaneet palestiinalaisten äärijärjestön Hamasin tyhjentämään osittain Damaskoksessa sijaitsevan päämajansa, kertoo uutistoimisto AP. Hamasin johdon hajoaminen eri maihin heikentää järjestöä.

Ulkomaat

Hamas on pitänyt päämajaansa Damaskoksessa noin vuosikymmenen ajan. AP:n mukaan suurin osa alemmantasoisista johtajista on lähtenyt Syyriasta kansannousun ja sitä seuranneen heikentyneen turvallisuustilanteen takia.

Syyria on ollut Hamasille tärkeä tukikohta. Syyrian johto on sallinut Iranin tukeman kapinallisjärjestön mm. harjoitella aseellista toimintaa alueellaan. Hamas hallitsee Gazan aluetta ja pitää tavoitteenaan Israelin tuhoamista.

Päätöstä Hamasin täydellisestä vetäytymisestä Syyriasta ei ole tehty, suunnitelmat ovat kuitenkin valmiina. Jos ne toteutetaan, Hamasin toiminta hankaloituu.

Esimerkiksi Hamasin korkein johtaja Khaled Mashaal siirtyisi Qatariin, jolla on läheiset yhteistyösuhteet Yhdysvaltain kanssa. Monet muut johtajat muuttaisivat Egyptiin, joka on myös Yhdysvaltain kumppani. Lisäksi Hamasin johtajien asemapaikoiksi on suunniteltu Libanonia, Turkkia sekä luonnollisesti Gazaa.

Hamasin toiminta on ns. arabikevään seurauksena muuttunut. Suurin into aseelliseen toimintaan on hiipunut. Mashaalin mukaan Hamas keskittyy nyt väkivallattomaan toimintaan, joskaan aseelliset keinot säilyvät valikoimassa. Toisaalta Hamasissakin on huomattu, että merkittäviä saavutuksia voidaan tehdä ilman väkivaltaa.

Hamas on myös viime viikkoina pyrkinyt lähentymään Palestiinan vapautusjärjestöä PLO:ta. Tämä siitä huolimatta, että PLO on hyväksynyt Israelin kanssa käytävät poliittiset neuvottelut. Länsirantaa hallitseva Fatah on PLO:n tärkeimpiä järjestöjä, ja Hamas on pitänyt maltillista linjaa edustavaa Fatahia vihollisenaan.

Lähteet: AP