Kiinalainen legenda muinaisesta palatsista osoittautui todeksi

Kiinasta löytyneet tuhansien vuosien ikäiset rauniot osoittavat, ettei Kiinan ensimmäinen keisarillinen palatsi olekaan legenda, vaan palatsi todella oli olemassa muinaisen Xian dynastian aikana pronssikaudella.

kulttuuri

Kiinalaiset tutkijat olivat jo ehtineet kallistua vankasti sille kannalla, että vuosina 2100 - 1600 ennen ajanlaskumme alkua hallinneen Xian dynastian palatsi oli pelkkää tarua. Eritlousta Keski-Kiinasta löytyneet jäänteet kuitenkin todistavat toisin.

Palatsialue on yli kahden tuhannen neliömetrin laajuinen. Tutkijat kertovat, että sen jäänteet ovat säilyneet varsin hyvin. Niistä on myös pääteltävissä, että seuraava dynastia, Shang, otti Xianilta oppia oman palatsinsa rakentamisessa.

Kirjallisia merkintöjä Kiinasta on vasta Shangia seuranneen Zhoun dynastian ajoilta. Palatsilöytö auttaa kiinalaistutkijoita pitkäaikaisessa projektissa, jossa he ovat pyrkineet laittamaan nuo muinaiset hallitsijadynastiat oikeaan aikajärjestykseen.

Raunioista löytyi sikojen ja lohikäärmeiden kuvia

Erlitoun palatsi rakennettiin tutkijoiden mukaan 3 700 vuotta sitten. Vaikka myöhemmät Mingin ja Qingin dynastiat pystyttivät monin verroin suurempia palatseja, Erlitoun on niittenkin prototyyppi, tutkijat sanovat.

Alueelta on löytynyt myös joitakin vanhimpia Kiinasta tunnettuja pronssiesineitä, muun muassa juomakuppi, veitsi ja käsikello.

Lisäksi maasta on kaivettu runsaasti kivi- ja keramiikkaesineitä ja jadea, joskin tutkijat arvelevat niiden olevan palatsia nuorempia. Löytöjen joukossa on muun muassa savesta muotoillut kilpikonna ja sika sekä lohikäärmeiden ja muiden eläinten kuvilla koristeltuja astioita.

Löydöistä kertoo Culture China -verkkosivu. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset