Naislaulajat loistivat vuonna 2011

Vuosi 2011 oli populaarimusiikissa itse kappaleensa tekevien naislaulajien juhlaa. Maailmanlaajuiseksi myyntimenestykseksi nousi brittiläinen Adele. Suomessa suosiota niitti Chisu. Lahjakkaiden naislaulajien joukko myös harveni, kun Amy Winehouse kuoli vain 27-vuotiaana.

viihde
Chisu
ChisuYLE

Vuoden ehdottomasti menestynein artisti oli brittiläinen Adele, jonka kakkosalbumia 21 myytiin maailmanlaajuisesti yli 12 miljoonaa kappaletta. Levyteollisuudelle albumin menestys on tervetullut, sillä laskevan levymyynnin aikana vastaaviin lukuihin ei ole päästy vuosiin. Adelen pitkäsoitto sai kehuja myös kriitikoilta ja esimerkiksi Billboard, Rolling Stone ja Time valitsivat sen vuoden parhaaksi albumiksi.

Kriitikoilta sai tänä vuonna kehuja myös pitkän linjan lauluntekijä PJ Harvey. Englanninkielisten nettijulkaisujen kritiikkejä haravoivan Metacritic.com -sivuston mukaan Harveyn albumi Let England Shake keräsi parhaat arviot. Levy sai myös arvostetun brittiläisen Mercury-palkinnon.

Uusista naislaulajista itsensä löi läpi etenkin amerikkalainen Lana Del Rey, jonka ensimmäinen kappale Video Games levisi netissä kulovalkean tavoin. Monet julkaisut kuten The Guardian ja musiikkilehti NME valitsivat biisin vuoden parhaaksi.

Suomessa naisartisteista loisti kolmannen albuminsa julkaissut Chisu. Kun valaistun –levyä on myyty jo ainakin tuplaplatinaa eli yli 40 000 kappaletta. Kappaleensa itse työstävä artisti palkittiin jo vuoden tuottajan Emma-palkinnolla ja lisää palkintoja satelee mitä todennäköisimmin vielä kevään juhlagaalassa.

Vuosi 2011 muistetaan myös brittilaulaja Amy Winehousen kuolemasta. Lahjakkaan mutta päihdeongelmien kanssa painineen laulajan äkillinen menehtyminen heinäkuussa ei tullut kuitenkaan suurena yllätyksenä. Kuoleman jälkeen Winehousen menestysalbumi Back to Black nousi jälleen myyntilistojen kärkeen ja hänen ennen julkaisematonta materiaaliaan koottiin postuumisti levylle Lioness: Hidden Treasures.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Vedenpää