Kiina vahvisti tekevänsä miehitetyn kuumatkan lähivuosina

Kiina on julkistanut viiden ensi vuoden avaruusohjelmansa. Avaruushallinnon aikeissa on muun muassa useita kuumatkoja, niin miehittämättömiä kuin yksi miehitettykin.

Ulkomaat
Kiinalainen Shenzhou-alus laukaistaan avaruuteen yön pimeydessä Gobin autiomaasta.
Kiinalainen Shenzhou-alus lähti marraskuussa 2011 testaamaan telakoitumista avaruusasemamoduuliin.EPA

Suunnitelmien mukaan Kiina alkaa käyttää uuden sukupolven raketeissaan aiempaa puhtaampaa polttoainetta, joka ei saastuta ympäristöä. Pitkä marssi 5 -raketit myös kykenevät kantamaan entistä suurempia kuormia Maan kiertoradalle.

Aiempaa vahvemmat raketit ovat tarpeen Kiinan oman avaruusaseman rakentamisessa. Sen edistyminen, joskaan ei vielä valmistuminen, on mukana viisivuotissuunnitelmassa.

Ohjelmansa julkistamisella Kiina näyttää myös rauhoittelevan pelkoja nopeasti etenevän avaruustutkimuksensa sotilaallisista vaikutuksista. Ohjelmassa sanotaan, että Kiina haluaa käyttää ulkoavaruutta vain rauhanomaisiin tarkoituksiin.

Kiinan avaruustutkimusta pitkään tarkkaillut australialainen asiantuntija Morris Jones sanoo uutistoimisto AFP:lle, että rauhoittelu on vain osittain totta.

Minkään maan avaruusohjelma ei ole koskaan pelkästään rauhanomainen, sillä kehittyvä avaruustekniikka kehittää samalla muun muassa vakoilusatelliitteja, Morris korostaa.

Lähteet: AFP, AP