Espanjan kuninkaan vävy kavallusepäilyjen kourissa

Espanjan kuninkaan Juan Carlosin vävy Iñaki Urdangarin on joutunut kavallus- ja petosepäilyjen kouriin. Tuomari on määrännyt prinsessa Cristinan puolison Urdangarinin saapumaan oikeuden kuultavaksi Mallorcalle helmikuussa. Palman herttuan arvonimeä käyttävä kuninkaan vävy vakuuttaa, ettei ole syyllistynyt väärinkäytöksiin.

Urdangarinin vuosina 2004 - 2006 johtaman hyväntekeväisyysjärjestön Instituto Noosin epäillään väärinkäyttäneen aluehallinnolta saamiaan varoja. Viranomaiset epäilevät, että muun muassa matkailu- ja urheilukonferenssien järjestämiseksi myönnettyjä varoja on siirretty Urdangarinin ja tämän liikekumppaneiden yrityksiin.

Esimerkiksi aluehallinnon kahden konferenssin järjestämiseksi myöntämistä 2,3 miljoonasta eurosta ilmeisesti vain puolet on käytetty kokousjärjestelyihin.

Espanjan hovi on yrittänyt rauhoitella kavallusskandaalin raivostuttamia espanjalaisia julkistamalla ensimmäistä kertaa tietoja kuningasperheen tuloista. Yhdysvalloissa nykyisin asuva Urdangarin ei ole saanut verorahaa.

Joulukuun 12. päivä hovi ilmoitti, ettei Urdangarin osallistu toistaiseksi virallisiin tilaisuuksiin. Tiistaina kuningas ei poikkeuksellisesti ottanut tyttäriäänkään mukaan parlamentin avajaisiin.