Ajatuskupla: Katkeamatonta puhetta

Urheiluselostus radiossa on parhaimmillaan kuin taidetta. Ja täynnä tunnetta, tilanteita ja tapahtumia, kuten tiedät. Osku Laukkanen muistelee, kuinka hän kerran sai Höyry Häyrisen hiljaiseksi.

Raimo Häyrinen
YLE / Lahti

Mielikuvien luominen puhumalla on vaativaa, mutta tehokasta. Parhaimmillaan puhe pureutuu kuulijansa mielikuvitukseen ja synnyttää käsittämättömän upeita mielikuvia ja tunteita kuulijaansa juuri sinä hetkenä tapahtuvasta tilanteesta.

Ehkäpä muistat erään tämän alan suurista taitajista ja legendoista, Ylen selostajalegenda Raimo ”Höyry” Häyrisen. Jos et, niin Googlaappa tai kuuntele You Tubesta.

Kun Höyry selosti -70, -80 ja 90 -luvuilla, lähes kaikki olivat radion äärellä ja nauttivat tuosta elämyksestä. Katkeamatonta puhetta tuli ja nopeasti. Terveiset vaan 71 vuotiaalle Höyrylle, jos olet kuulolla!

Muistan ensi tapaamiseni tämän lapsuuteni ja nuoruuteni selostajalegendan kanssa. Se tapahtui Helsingissä 1990-luvun puolessa välissä radion urheilutoimituksen tiloissa Höyryn viimeisten ylevuosien aikoihin. Ensi reaktio Höyryn suusta suuntaani oli: Mikä se tuommoinen nimi oikein on? Sehän on koiran nimi. Herra Häyrisellä oli ystävä ja hänen koiransa nimi oli Osku.

No, ei se nimi miestä tuolloinkaan pahemmin pahentanut ja nimikäytännöistä päästiin jonkinmoiseen yhteisymmärrykseen.

Tämän jälkeen sain kunnian liittyä Höyryn työkaveriksi radion urheilutoimitukseen. Höyry Häyrisen kiinnostuneisuus historiaan, taiteeseen ja muuhun korkeakulttuuriin tuli heti selville. Niistä riitti silloin monta mielenkiintoista keskustelua hänen kanssaan. Tosin ne olivat aika yksipuolisia, sillä Raimollla sitä tarinaa ja omakohtaista kokemusta riitti, näihinkin asioihin.

Ei ollut ollenkaan outoa, että Höyry on tavannut tämän ja tuonkin kuuluisuuden tai istunut samassa autossa sen ja toisenkin nimihenkilön kanssa jossain vaiheessa tapahtumarikasta elämäänsä.

Mutta yhden kerran katkeamaton puhe katkesi. Vanhempi kollega vei tuolloin nuoren keltanokan Yleisradion kellaritiloissa sijaitsevaan ampumahalliin. Höyry viritti mustavalkoisen maalitaulun kohdilleen ja antoi ilmapistoolin minun käteeni, muistuttaen samalla, mikä on hänen ennätyksensä ja kuinka kauan hän on ilmapistooliammuntaa harrastanut. Sain johonkin väliin sanottua, että olen ampunut itse viimeksi armeijassa.

Tilannetta seuraavien katseiden alla nykäisin muutaman laukauksen kohti taulua. Höyri meni tauluille ja tuli hiljaisena takaisin. Osumat olivat menneet kympin ja ysin kohdille. Häyrinen ei silloin ampunut lainkaan, ei puheellaan eikä pistoolillaan.

Mielikuvia sekä tilanteita ja tapahtumia on tarjolla tänäkin iltana radiosta. Yle urheilun jääkiekkokierros kokoaa radioiden ääreen jälleen parhaimmillaan jopa satoja tuhansia suomalaisia. TPS ottaa tänään mittaa SaiPasta.

Täältä pesee ja parhaimmillaan jopa linkoaa kello 18 alkaen. Ja samaan aikaan samaa tarinaa myös kiekkokierrosten uudessa kodissa, YLE Puheessa.

Katkeamatonta puhetta kiekosta.

Lähteet: YLE Turku / Osku Laukkanen