1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulun jälkeinen sieniretki yllätti kokeneenkin harrastajan

Sienestyskausi on jatkunut poikkeuksellisen pitkään lumen vähyyden vuoksi. Erityisen hyvin kylmyyttä kestävät suppilovahverot, joita voi löytää metsistä vielä runsaasti.

ruokasienet
Suppilovahverot pärjäävät myös kylmässä säässä.YLE Raine Martikainen

Kouvolalaiset Pirjo ja Juhani Pietikäinen ovat olleet innokkaita sienestäjiä. Jouluaaton jälkeinen sieniretki oli silti heille täysin uusi kokemus. Pirjon mukaan sienten löytäminen kylmästä maasta vaatii taitoa ja kokemusta.

- Suppilovahverot näyttävät hyvin paljon kuolleilta koivunlehdiltä. Kai se on vuosikymmenten kokemus joka auttaa erottamaan sienet, Pirjo naurahtaa.

Veriherkkusieni vuoden uusi löytö

Suppilovahveroiden lisäksi muita sieniä ei ole metsässä juuri näkynyt. Pakkasella voisi periaatteessa löytää esimerkiksi hallavahakasta, talvivinokasta tai hallajuurikasta, mutta niitäkään ei ole havaittu.

- Ennen joulua oli jonkin verran lunta, joka on varmaan vienyt sienet. Jos olisimme käyneet aatonaattona metsällä, niin saalis olisi ollut varmaan ihan toisenlainen, Pirjo arvelee.

Sienivuosi on ollut Pietikäisten mukaan vaihteleva. Esimerkiksi haperoita ei saatu kuivuuden vuoksi, mutta toisaalta herkkutatteja löytyi runsaasti sateiden jälkeen. Myös kanttarelleja oli tarjolla runsaasti. Pariskunnan tämän vuoden uusi löytö oli veriherkkusieni.

Kangasrouskua uudenvuoden ruokapöytään

Juhani on kasvissyöjä ja hän antaa seuraavan vinkin uudenvuoden menua miettiville:

- Voissa paistettua kangasrouskupihviä kannattaa kokeilla. Se on pirtsakka ja maultaan väkevä. Kangasrousku on maukas sieni, mutta valitettavan aliarvostettu, Juhani pohtii.

- Kermakastikkeeseen voi lisätä vielä vaikka Koskenlaskija-juustoa ja tilliä. Mukaan pitää laittaa myös sipulia ja kangasrousku vaatii lisäksi vielä valkosipulia, täydentää Pirjo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi