Kahvilatunnelmaa kaupungin yllä

Kemin korkeimman rakennuksen ylimmässä kerroksessa riittää väliviikollakin kävijöitä, vaikka suurin osa kaupungintalon omasta väestä on vielä joululomillaan. 13. kerroksessa on vast´ikään avattu remontoitu näköalakahvio Panorama, jonne paikallisten lisäksi moni turisti tulee kaupunkia katsomaan.

Panorama-kahviosta löytyy nykyisellään noin kymmenen hengen kabinetti, johon tilan tuntua tuo suuret ikkunat. Kuva: YLE / Kati Siponmaa

Kaupungintalon näköalakahvio toimii nykyisellään Kemin Matkailun omistaman Teatteriravintolan pyörittämänä ja on nyt kiinteämmin osa kaupungin matkailua.

- Onhan paikka ollut tietysti tiedossa aiemminkin, mutta nyt on tarkoitus panostaa kahvion markkinointiin aiempaa enemmän, sanoo Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Uusi ilme kotimaisin tuottein

Joulun alla uudelleen avattu Panorama sai remontissa paitsi lisää toiminnallisia tiloja, myös uuden ilmeen.

- Kahviota on somistettu kotimaisilla kankailla ja astiat ovat suomalaista designia. Matkailijoita huomioiden tarjolla on esimerkiksi usein kysyttyjä poroa, lohta, siikaa ja marjoja, Koutonen kertoo.

Paikka "korkean tason" kokouksiin

Näköalakahvion alemmalla tasolla sijaitsevien wc-tilojen vieressä on ollut avointa joutotilaa, joista eristettiin lasisilla liukuovilla noin kymmenen hengen kokouskabinetti. Tilauksesta kabinetti ja aukioloaikojen ulkopuolella myös kahvio ovat varattavissa yksityisiin tilaisuuksiin.

- Nyt kahvio on auki virka-aikojen mukaan, mutta Lumilinna-kaudella ja kesäaikaan Panorama palvelee myös lauantaisin. Ja jos kysyntää ilmenee kovasti, voidaan pidempiäkin aukioloaikoja ajatella, toteaa Koutonen.

Perinteenä pistäytyminen Panoramassa

Koutonen kertoo kuulleensa useilta paikkakuntalaisilta, että käynti kaupungintalon näköalatasanteella on ollut lapsuudessa jännä kokemus. Koutonen toivookin, että perinne jatkuisi edelleen.

Englannin Chesterfieldistä Kemiin lomailemaan tulleet Kevin ja Niko Raine sanoivat visiitin näköalakahviossa kuuluvan olennaisesti Kemissä käyntiin.

- Kyllä se on tietysti nämä maisemat. Tämä erikoinen kahvilan sijainti kiinnostaa, arvelee Kevin Raine perinteeksi muodostunutta kahvilakäyntiä.