1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyriasta raportoitu raakuuksista tarkkailijoista huolimatta

Syyrian turvallisuusjoukot ovat ampuneet kuoliaaksi ainakin 21 ihmistä eri puolilla maata. Noin sata ihmistä on loukkaantunut. Ihmisiä on tapettu myös kaupungeissa, joissa Arabiliiton tarkkailijat ovat olleet tekemässä tarkastustaan.

kansannousut
kaksi Arabiliiton tarkkailijaa
Arabiliiton tarkkailijat saapuivat Syyriaan maanantaina.Reuters

Arabiliiton tarkkailijat saapuivat Syyriaan maanantaina valvomaan, noudattaako maa sopimusta rauhan palauttamiseksi yhdeksän kuukautta kestäneiden levottomuuksien jälkeen.

Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights raportoi tänään torstaina neljän ihmisen saaneen surmansa Douman kaupungissa, kun turvallisuusjoukot avasivat tulen kohti mielenosoittajia. Järjestön mukaan ampuminen alkoi, kun Arabiliiton tarkkailijat saapuivat Douman kaupungintalolle. Myöhemmin paikalle kerääntyi jopa 30 000 mielenosoittajaa, jotka saivat turvallisuusjoukot vetäytymään asemistaan.

Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastustavat opposition aktivistit ovat sitä mieltä, että Arabiliiton tarkkailijaoperaatio on liian pieni ja sitä rajoittavat Syyrian valtion saattajat. Myös tarkkailijoiden johtajaa, sudanilaista kenraalia, on arvosteltu, hänen hallituksensa toimista Darfurissa.

Arabiliiton tarkkailijoiden on tarkoitus käydä maan levottomimmissa pesäkkeissä ja valvoa sopimusta, jonka mukaan Syyrian on vedettävä joukkonsa kaupungeista ja asuinalueilta, sekä lopetettava siviileihin kohdistuva väkivalta.

Tarkkailijoiden on määrä vierailla ainakin Deraan, Haman ja Idlibin kaupungeissa, mutta aktivistien mukaan heitä ei ole vielä näkynyt.

YK:n mukaan maaliskuussa alkaneessa Syyrian kansannousussa on kuollut ainakin 5 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi