Pohjois-Korea: Mikään ei tule muuttumaan

Pohjois-Korean uusi johto on lähettänyt ulkomaille ensimmäisen viestin. Maa vakuuttaa, ettei sen politiikassa muutu mikään. Viesti on myös uhmakas varoitus varsinkin Etelä-Korealle.

Ulkomaat
Kim Jong-un
Reuters

- Ilmoitamme juhlallisesti ja ylpeästi typerille poliitikoille maailmalla, mukaan lukien eteläkorealaisille sätkynukeille, ettei heidän kannata odottaa mitään muutoksia, sanottiin Pohjois-Korean kansallisen puolustuskomitean viestissä, jonka välitti maan virallinen uutistoimisto.

Pohjois-Koreassa päättyi eilen torstaina maan entisen johtajan Kim Jong-ilin kuoleman johdosta asetettu suruaika. Uudeksi "suureksi johtajaksi" nimettiin edellisen johtajan poika Kim Jong-un.

Viestissään Pohjois-Korea ilmoitti myös vastaavansa Etelä-Korean loukkauksiin, joita Pohjois-Korean mukaan tapahtui Kim Jong-ilin kuoleman yhteydessä.

- Panemme Lee Myung-bakin (Etelä-Korean presidentin) petturijoukon maksamaan anteeksiantamattomista synneistään, joita he tekivät valtiollisten hautajaisten aikana, viestissä uhattiin.

Uutistoimisto AP:n haastattelema asiantuntija arvelee viestin tarkoituksena olevan, että ulkomaat ottaisivat Pohjois-Korean uuden johdon vakavasti.

Siinä myös annetaan ymmärtää, että jos Etelä-Korea haluaa paremmat välit pohjoisen kanssa, on myös tehtävä myönnytyksiä, arveli Soulin Dongguk-yliopiston Pohjois-Korea-asiantuntija Koh Yu-hwan.

Hän huomauttaa Pohjois-Korean myös antaneen merkin halustaan parantaa suhteita eteläiseen naapuriinsa. Viestissä Pohjois-Korean sanotaan työskentelevän kovasti suhteiden parantamiseksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters