Jamaika saamassa taas naispääministerin

Jamaikan keskusta-vasemmistolainen Kansallinen puolue on saanut suurvoiton maan parlamenttivaaleissa. Tulos merkitsee sitä, että Portia Simpson Miller palaa pääministeriksi.

Ulkomaat
Portia Simpson Miller tuulettaa vuoden 2007 vaalien jälkeen Kingstonissa.
Portia Simpson MillerEPA / Rudolph Brown

Simpson Millerin johtama puolue saa epävirallisten tulosten mukaan 41 paikkaa Jamaikan 63-paikkaiseen parlamenttiin. Nykyisen pääministerin Andrew Holnessin keskusta-oikeistolainen Työväenpuolue jäisi 22 paikkaan.

Puolueiden väliset ideologiset erot eivät ole suuret. Kansallinen puolue PNP edistäisi hieman kilpailijaansa enemmän sosiaalista hyvinvointia.

Puolueiden eroavaisuudet heijastuvat lähinnä puheenjohtajien eroissa. Simpson Miller on hyvin kansanomainen ja suosittu. Hän on kasvanut pääkaupungin Kingstonin slummissa. Holness on älykkyydestään huolimatta äänestäjille etäinen hahmo.

Simpson Miller toimi pääministerinä maaliskuusta 2006 lähtien, kunnes hänen puolueensa hävisi niukasti vaaleissa Työväenpuolueelle seuraavana vuonna.

Holness on jo myöntänyt puolueensa tappion ja toivottanut Simpson Millerille menestystä maan johdossa.

Simpson Miller sanoo panostavansa politiikassaan köyhyyden vähentämiseen, työpaikkojen luomiseen ja ulkomaisten investiointien saamiseen maahan.

Jamaikan uutta hallitusta odottaa suuri tehtävä, sillä maa on pahoin velkaantunut. Valtiolla on velkaa 18,6 miljardia dollaria, mikä on 130 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Lähteet: Reuters, AP