Paras puukko syntyy potkukelkasta

Imatralla ryhmä harrastelijoita valmistaa puukkoja omaksi ilokseen pienessä kellaripajassa. Materiaalina käytetään muun muassa puita kaukaisista maista, mutta salaisin ja tärkein raaka-aine on kotimainen potkukelkka.

puukot
Jukka Juha käytti itsetekemänsä puukon kahvaan seitsemää eri materiaalia.
Jukka Juha käytti itsetekemänsä puukon kahvaan seitsemää eri materiaalia.YLE Etelä-Karjala

Imatralla vuokratussa kellaripajassa nikkaroidaan puukkoja. Puukonteosta innostuneet imatralaiset perustivat rekisteröidyn yhdistyksen, johon kuuluu kymmenen miestä ja yksi nainen.

Yksi jäsenistä, eläkkeelle jäänyt poliisi Jukka Juha kertoo, että puukonteko alkaa terästä.

- Puukonteko alkaa ahjosta. Meillä on eri materiaaleja taottavana, mutta salaisuus on vanha potkukelkan jalas. Sen materiaali on testattu Ovakon terästehtaalla ja selvisi, että siinä on lähestulkoon ihanteelliset ainesosat puukonteräksi, Juha paljastaa.

- Ahjoon lyödään koksia ja hiiltä ja pannaan myllyt päälle. Toinen vetää ja toinen laittaa savut pihalle. Sitten taotaan.

Potkukelkan jalaksen lisäksi myös viilasta saa oivan puukonterän. Juhan mukaan vanhanajan sepät käyttivätkin vanhoja viiloja usein puukon materaalina. Pitkäteräisiä puukkoja pajalla ei juuri tehdä. Hirvenmetsästäjille tehdään joskus käyräpuukkoja.

- Yleensä taotaan vain lyhyitä vuolupuukkoja. Leikkisästi sanotaan, että tehdään niin lyhyitä, ettei yletä sisäelimiin, Juha naurahtaa.

Kun terä on taottu, se karkaistaan eli viilennetään nopeasti laittamalla se veteen. Sen jälkeen terä "päästetään" laittamalla se tavalliseen hellauuniin. Tämän ansiosta terän kovuus laskee ja myötöraja ja venymä nousevat.

- Kun terä on variksensulan sininen, se on valmis teroitettavaksi. Teroitus tapahtuu smirgelillä, tahkolla ja hiomanauhoilla. Terä on valmis, kun se on tarpeeksi kova. Testaamme kovuuden elektronisesti, Juha kertoo.

Kahva on kaunein, hela työläin

Erilaisten kahvojen valmistukseen puukkopajalla on käytettävissä yli 30 eri puulajia. Eksoottisista vaihtoehdoista huolimatta Juhan suosikiksi valikoituu kotimainen puu.

- Paras kahva on se, joka tehdään visakoivusta. Tuossa on nytkin juuri uusi pahka kuivumassa. Visakoivusta tulee nättiä ja se on suomalainen puukko sitten.

Juuri valmistuneen harjotelmapuukon varteen Juha on käyttänyt seitsemää eri materiaalia.

- Hirvensarvea, eebenpuuta, afrikkalaista suprania, ruusutuomea, visakoivua ja sitten vielä mahonkia. Välissä on lisäksi tuohet, Juha luettelee.

Hela on puukon pienin, mutta vaikein ja aikaa vievin osa. Helan tekoon kuluu 70-90 prosenttia koko puukon teosta. Juha tekee helan pätkästä messinkitankoa.

- Pikkuviilalla aletaan tangonpätkään nykyttämään sellasta saumaa, että se terä osuu siihen kokonaan, Juha kertoo.

Valmistettavasta puukosta riippuen puukon voi saada valmiiksi kahdessa päivässä. Koska yhdistyksen jäsenet valmistavat puukkoja vain muutamana iltana viikossa, puukot valmistuvat hieman hitaammin.

Puukko ei kelpaa kaikille

Juha on valmistanut yhteensä 73 puukkoa tähän mennessä. Tehtyjen puukkojen lista löytyy pajan ovesta. Itselle on jäänyt vain 3-4 puukkoa.

- Se 73. puukko meni näköjään sukulaiselle 50-vuotislahjaksi, Juha tarkastaa listasta.

Suomessa puukko on hyvinkin arvostettu lahja. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla.

- Joillekin aasialaisille ei voi antaa puukkoa, koska se tarkoittaa heille kehotusta itsemurhaan. Yksi kaveri puolestaan halusi antaa sveitsiläiselle sukulaiselleen puukon lahjaksi, mutta mies ei ottanut lahjaa vastaan. Sen sijaan hän närkästyi, koska puukon saaminen lahjaksi olisi tarkoittanut huonoa onnea.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala