1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

Kalkusta apua myös kotimaan katastrofeihin

Jo ensimmäisten myrsky- ja sähkökatkosuutisten saapuessa koulutettujen vapaaehtoisten hälytyskellot kilisevät, sanoo Kaija Repo Suomen Punaisen Rististä. Tampereen Kalkusta lähtee tarvittaessa apua mihin päin vain muutamassa tunnissa. Tällä viikolla sänkyjä toimitettiin Saloon.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

SPR:n Hämeen piirin jokaisella paikallisosastolla on oma valmiussuunnitelmansa. Siitä selviävät niin saatavilla oleva kalusto ja käytettävissä olevien vapaaehtoisten määrä kuin viranomaisten kanssa yhdessä sovittu valmiusnopeus.

Vapaaehtoisten auttajien hälytysvalmiuden olennaisin osa on ennakointi, oman pelastusporukan kuulostelu ja tavallista suurempi tarkkaavaisuus.

- Tärkeää on myös se, että viranomaiset tietävät kuinka voimme auttaa. Näin toiveita ei aseteta liian korkealle, piirin järjestöpäällikkö Kaija Repo sanoo.

Vapaaehtoiset voivat auttaa perusasioissa, esimerkiksi ensihuollossa, evakuoinneissa, lämmön, ruoan ja vaatteiden tarjoamisessa. Apu voi koskea suurta joukkoa tai sitten vain yhtä ihmistä.

- Vaikkapa mummoa yksin mökissään, keskellä metsää ilman sähköä.

Monipuolinen avustusporukka valmiina

SPR koordinoi Vapaaehtoista pelastuspalvelua, johon kuuluu yli 50 eri järjestöä. Koko maassa Vapepan toiminnan piirissä on mukana noin 20 000 henkilöä, eli noin 1 300 eri hälytysryhmää.

- Vapepaan kuuluu monen eri alan ammattiosaajia. Siellä on kaikkea martoista radioamatööreihin ja sukeltajista pelastuskoiriin, Kaija Repo luettelee.

Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskus sijaitsee Tampereen Kalkussa. Kansainvälisen auttamisvalmiuden lisäksi keskus ylläpitää hälytysvalmiutta ja avustustarvikkeita kotimaan katastrofien varalle.

- Huopia, telttoja, pressuja, makuualustoja, sairaalasänkyjä liinavaatteineen sekä vedenpuhdistusyksiköitä, listaa SPR:n logistiikkapäällikkö Pertti Rantanen Kalkusta löytyvää tarvikevalikoimaa.

Rantanen laskeskelee, että telttamajoitusta makuualustoineen ja huopineen pystytään järjestämään 7 500 asukkaalle. Koulumajoituksessa sänkyjä riittää muutamalle sadalle yöpyjälle.

Sängyillä harvinaisen tiuha tarve

Varastossa olevat majoitustarvikkeet saadaan määrästä ja vuorokaudenajasta riippuen muutamassa tunnissa kasaan ja liikkeelle.

Kymmeniä sänkyjä kuljetettiin keskiviikkona iltapäivällä Saloon Moision koululle järjestettyyn majoitus- ja huoltopisteeseen.

Syyskuun alussa samaiset sängyt matkasivat Turkuun sairaalapalosta evakuoiduille potilaille. Ennen Turun tarvetta sänkyjä - tai muitakaan majoitustarpeita - ei Rantasen mukaan ole tarvittu aikoihin.

- En edes muista ennen Turun sairaalapaloa, milloin olisi Suomessa näitä tarvikkeita tarvittu, hän sanoo.

Naapurista pidettävä huolta

SPR:n Hämeen piirin järjestöpäällikkö Kaija Repokin muistuttaa, ettei kaikkeen vapaaehtoiseen auttamiseen suinkaan tarvita lupaa viranomaiselta.

- Nykyään kun ei enää niin kauheasti käydä naapurissa kylässä niin nyt se olisi varmaankin ihan paikallaan. Varsinkin kun on paljon yksinäisiä ja vanhoja ihmisiä.

- Käydään kysymässä siltä naapurilta, että onko kaikki hyvin. Siihen ei viranomaisen lupaa tarvita.

Lähteet: YLE Tampere / Henna Kujala

Lue seuraavaksi