Keskusta kiri sukeltaneen SDP:n kiinni

Keskustan kannatus hypähti joulukuussa 16,2 prosentin lukemiin. YLE Uutisten Taloustutkimuksella teettämässä mittauksessa SDP putosi ennätysalas, 16,4 prosenttiin. Myös kokoomuksen kannatus tipahti selvästi, mutta kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena 22,7 prosentin kannatuksellaan. Perussuomalaisia äänestäisi nyt 19,9 prosenttia vastanneista.

talous
Puoluekannatusarviot, joulukuu 2011.
YLE Uutisgrafiikka

Keskustan kannatus nousi kuukaudessa 2,3 prosenttiyksikköä. Kokoomus menetti kannatustaan 1,6 ja SDP 1,2 prosenttiyksikköä. Keskustan kannatus ylitti nyt ensimmäisen kerran huhtikuun eduskuntavaalien romahdusmaisen 15,8 prosentin tuloksen.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus on edelleen eduskuntavaalituloksen yläpuolella, mutta SDP:n suosio on kaukana eduskuntavaalien 19,1 prosentin lukemista.

Vasemmistoliitto nosti kuukaudessa kannatustaan 1,5 prosenttiyksikköä ja ohitti 8,5 prosentin kannatuksellaan vihreät. Vihreiden kannatus putosi 0,3 prosenttiyksikköä ja on nyt 7,6 prosenttia.

Myös RKP ja kristillisdemokraatit menettivät joulukuussa vähän suosiotaan. RKP:tä äänestäisi nyt 3,9 ja kristillisdemokraatteja 3,6 prosenttia vastanneista.

Väyrynen nostaa keskustaa

Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta arvioi, että puolueiden kannatusmuutoksissa näkyvät euron kriisi ja presidentinvaalikampanjat.

Pajusen mukaan euroalueen talousvaikeudet rapauttavat päähallituspuolueiden kokoomuksen ja SDP:n kannatusta.

- Hyviä uutisia ei ole siltä rintamalta kuulunut, ja vastuu painaa hallituspuolueita, Pajunen sanoo.

Keskustan kannatusta nostaa Pajusen mielestä Paavo Väyrysen presidenttikampanja. Väyrynen on palauttanut keskustan kannattajien luottamusta puolueeseen.

Väyrysen kampanjan onnistuminen on Pajusen mukaan näkynyt myös Väyrysen nousuna presidentinvaalikyselyissä.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen on samoilla linjoilla.

-Mari Kiviniemi, Kimmo Tiilikainen, Mauri Pekkarinen ja kumppanit ovat eduskunnassa tehneet ihan näkyvää työtä. Teimme vaihtoehtobudjetin, ja se puoli on alkanut toimia. Ja kyllä sitten toinen syy on ilman muuta se, että Paavo Väyrysen raju kampanjointi on ympäri maata herättänyt nyt keskustalaisia, jotka ehkä viime keväänä olivat passiivisia tai jopa äänestivät muita puolueita, niin Väyrysen ansiosta väki on nyt heräämässä

SDP:ssä tilanne on toinen. Paavo Lipposen presidenttikampanja onnahtelee, ja SDP:n kannatus sukeltaa, arvioi Pajunen.

Epävarmojen osuus pienentyi

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 422 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 69,4 prosenttia vastanneista.

Loka- ja marraskuun mittauksissa puoluekannastaan epävarmoja oli poikkeuksellisen paljon, mutta nyt palattiin normaaliin vastausprosenttiin.

Haastattelut tehtiin 7.-28.12.2011, ja kannatusarvion virhemarginaali on noin 1,7 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Tarkat tiedot tutkimuksesta (pdf-tiedosto)

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Kinnunen