1. yle.fi
  2. Uutiset

Hormoneista apua mustin ja mirrin paukkupelkoon

Uusivuosi on stressaavaa aikaa monille lemmikeille. Rakettien kova pauke ja välähtelevät valot saavat monen muuten rauhallisen kissan ja koiran säikkymään. Lemmikkien paukkupelkoon on tarjolla yhä useampia luontaistuotteita, jotka perustuvat hormoneihin.

kotieläimet
Ilotuliteräjähdyksiä
YLE

Vain murto-osa lemmikeistä piiloutuu ukkosella sängyn alle, mutta uuden vuoden ilotulitteet saavat melko useat koirat ja kissatkin pelkäämään. Lemmikkieläinliikeet tarjoavat omistajille apuvälineitä, joiden avulla kotieläinten uudenvuoden stressiä voi yrittää lieventää.

Satu Marins Rahulan Rehu -liikkeestä kertoo paukkupelkotuotteiden käyvän hyvin kaupaksi uuden vuoden alla.

- Osa koirista pelkää jo pelkkää pauketta ja kovaa ääntä. Varsinkin, jos koira lisäksi näkee rakettien välkkyvät valot, välähdykset ja räjähdykset pelästyminen on varsin yleistä, Marins kertoo.

- Osa kissoistakin on kärsii kovista paukkuäänistä. Paukkuarkoja kissoja on kuitenkin varmaan vähemmän kuin koiria. Kissat ehkä osaa useammin omineen piiloutua johonkin pieneen koloseen, Marins arvelee.

Hormonit avuksi

Lemmikkieläinliikkeiden valikoimista löytyy luontaistuotteita, jotka toimivat eri periaatteilla. Loppupelissä kyse on kuitenkin hormoneista - serotoniineista ja feromoneista.

- Meillä on tabletteja, joissa on ainesosia, vitamiineja ja hivenaineita, mitkä lisäävät koiran luontaista serotoniinintuotantoa. Kohonnut serotoniinitaso tuo mukanaan hyvää oloa, Marins selventää.

Tablettihoito tulee aloittaa jo muutamaa päivää ennen stressitilannetta. Annostus määräytyy eläimen koon mukaan.

- Toinen vaihtoehto on feromoniuute. Sen vaikutus perustuu siihen, että kyseessä on sama aine, jota emot tuottavat imettäessään pentuja. Samainen hormoni voisi näin rauhoittaa myös aikuista lemmikkiä.

Feromoneja voi suihkuttaa kotona hetkeä ennen kuin ongelmia uskoo syntyvän. Vaihtoehtoisesti ainetta voi asentaa haihduttajaan, joka päästää hormoneja tasaisesti huoneilmaan. Tämä sopii erityisesti tilanteisiin, joissa kotieläin jää yksin kotiin.

Verhot kiinni ja musa päälle

Hormonihoito on melko uusi apukeino paukkuarkojen eläinten rauhoittamiseen uudenvuodenyön yli. Vanhemmat varotoimet pätevät yhä.

- Verhot kannattaa laittaa kiinni ja valot päälle. Paukunnan ääniä voi koittaa hukuttaa jättämällä televisio tai radio päälle. Oleellista on mahdollisimman vähän altistetaa eläintä iltulitteiden äänille ja valoille.

Iltalenkki kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja koira pitää hihnassa.

- On paljon koiria, jotka eivät muuten karkaile, mutta paukahduksen kuultuaan lähtevät menemään, Marins neuvoo.

Kaupunkialueella lenkki on hankala ajoittaa, sillä paukuttelu voi alkaa jo hyvinkin aikaisin.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi