1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astrologia

Huuhaa hurmaa vuodenvaihteessa

Vuodenvaihde on ennustuksien kulta-aikaa. Moni kysyy astrologeilta tulevaisuudesta, vaikka astrologialla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Huippupoliitikkojen, myös suomalaisten, tiedetään tästä huolimatta turvautununeen astrologeihin ja selvänäkijöihin.

Kuva: YLE

Uutena vuonna valetaan juhlimisen ohessa tinoja ja sitten mietitään porukalla, että mitäköhän nämä möykyt oikein ennustavat. Jotkut kääntyvät jopa astrologien puoleen halutessaan tietää, mitä taivaankappaleet kertovat tulevan vuoden tapahtumista.

Skepsis ry:n kunniapuheenjohtaja Ilpo Salmi muistuttaa, että astrologia on täyttä huuhaata, eikä siihen pidä uskoa.

- Taivaankappaleiden asennosta ei voi päätellä mitään siitä, mitä maapallolla tulee tapahtumaan. Kun Pietariin matkalla oleva juna kulkee Lahden läpi ja täristää mennessään, on sillä paljon enemmän vaikutusta maanpäällisiin asioihin.

- Monet valitettavasti kuitenkin uskovat astrologeihin ja nykyään tietokoneiden käyttö antaa sille jonkinlaista varmuutta, mutta tosiasia on se, että astrologiassa ei ole mitään toden perää. Yhtä hyvin voi väittää, että Elvis elää ja että eukonkannosta tulee v. 2012 olympialaji.

Astrologiaan voi suhtautua tietysti myös harmittomana viihteenä, mutta voidaanko vetää joku raja sen suhteen, milloin se muuttuu vahingolliseksi.

- Raja kulkee jokaisen ihmisen mielessä. Minä luen mielelläni sanomalehden sarjakuvat, koska ne ovat hauskoja ja samalla lailla jotkut lukevat horoskooppeja ja nauravat niille, mutta niihin ei missään nimessä pidä uskoa, puhumattakaan siitä, että astrologiaan turvauduttaisiin politiikassa tai taloustieteessä, se on ihan karmea asia.

Maailmanloppu tulee – taas

Yksi ennustajien lempiaiheista on maailmanloppu, jonka ennakoidaan taas kerran tulevanensi vuonna ja tarkka päivämäärä on 22.12.2012, sillä silloin koittaa maya-intiaanien ajanlaskun loppu.

- Tämä on jo vähän järeämpi ennuste, sillä siinä mainitaan yksi ainoa päivämäärä. Douglas Adamsin kirja Linnunradan käsikirja liftareille antaa mainioita ohjeita tällaisen tapauksen varalle.

- Maailmanloppua ennen voi muun muassa nauttia rajattomasti alkoholia, koska tämä dagen efter jää tulematta. Samalla periaatteella voi ottaa rajattomasti pikavippejä, sillä niitähän ei tarvitse maksaa takaisin. Jos maailmanlopun tulo kuitenkin arveluttaa, voi olla parasta harkita näitä toimia muutamaankin otteeseen, naurahtaa Salmi.

Maailman mahtavimmatkin uskovat huuhaahan

Astrologeihin ja selvänäkijöihin turvautuminen ei ole pelkästään rahvaan etuoikeus, vaan maailman mahtavimmatkin turvautuvat ylimaallisia kykyjä omaavien palveluksiin.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidenteistä Ronald Reaganin tiedetään kysyneen kalifornialaiselta selvänäkijältä tärkeistä päätöksistä. Suomalaisista suurmiehistä Kekkosen ja Mannerheimin kerrotaan kysyneen neuvoa selvänäkijä Aino Kassiselta.

Entä nykyään? Elääkö taikausko Suomen eduskunnassa? Kuuluuko istuntosalissa kahinaa ja kilinää, kun kristillisten kansanedustajat etsivät raamatusta vihjeitä äänestykseen tai kun perussuomalaiset heittävät vanhoilla markoilla kruunaa ja klaavaa?

- En ole moista huomannut, mutta täytyypäs jatkossa olla tarkkana, hymähtää lahtelainen kansanedustaja Mika Kari (sd.)

- Eduskunnassa päätettävät asiat ovat välillä niin monimutkaisia, laajoja ja hankalia, etten usko tähtikarttojen tuovan niihin uutta valoa. Itse yritän hankkia tietoa niin paljon, kuin on mahdollista lukemalla ja keskustelemalla, toteaa Kari.