1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näytelmät

"Samoin kuin joka vuosi, James!"

Maailman uusituimpana TV-ohjelmana ennätysten kirjaankin päässyt "Illallinen yhdelle" esitetään taas uudenvuodenaattona TV 1:ssä. Kulttimaineeseen kohonneet roolihahmot miss Sophie ja James heräävät eloon Kemin kaupunginteatterissa, jossa näytelmä saa ensi-iltansa -tietysti uudenvuodenaattona.

"Teemmekö samoin kuin viime vuonna, miss Sophie?" tiedustelee hovimestari James (Maria Pere) miss Sophielta (Jukka Lempinen). Kuva: Kemin kaupunginteatteri / Kimmo Hirvenmäki

Englantilaisen Laurie Wylien kirjoittamaa näytelmää esitetään kulttuurikeskuksen teatteriravintolassa, jossa katsoja voi jatkaa illallistunnelmaa esityksen jälkeen omissa illallisseurueissaan. Tilaan on rakennettu Kalle Nurmisen lavastama miljöö näytelmälle.

- Tarkoitus on, että teatteriravintolasta tulee jatkossa näin enemmän teatteriravintola, perustelee esityspaikan valintaa näytelmän ohjaaja Kimmo Hirvenmäki.

Hirvenmäen mukaan näytelmän sketsiosuus on se sama vanha ja näytelmässä nähdään TV-versiosta tuttua sanailua yläluokkaisen ikäneidon ja hänen hovimestarinsa Jamesin välillä.

- Alkuperäisen näytelmän sketsiosuus on noin 12-minuuttinen ja sitä on pidetty ikään kuin raamattuna näytelmän toteutukselle, vaikka näytelmää on lisämateriaalilla kasvatettu puolituntiseksi, Hirvenmäki kertoo.

Kattaus tänä vuonna TV:ssä ja teatterissa

Saksalaisen televisioyhtiön jo vuonna 1963 tuottama 18-minuuttinen lyhytelokuva "Illallinen yhdelle" kuuluu monen suomalaisenkin uudenvuoden perinteisiin, sillä YLE on tavannut esittää elokuvaa uudenvuodenaattona. Tänä vuonna esitysaika ja -paikka on TV 1 kello 15.05.

Tarinan juoni lyhykäisesti on, että iäkäs lady kutsuu jo edesmenneet ystävänsä uudenvuoden illalliselle ja hänen hovimestarinsa yrittää paikata puuttuvia vieraita esittämällä heitä vuoron perään. Onhan homma tuttua pitkään palvelleelle hovimestarille edellisiltä vuosilta.

"Illallinen yhdelle" esitetään seuraavan kerran Kemin kaupunginteatterissa loppiaisviikonloppuna ja sitten pitkin kevättä aina toukokuulle asti.