1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aasian kehityspankki: Thaimaan tulvat olivat varoitus

Thaimaan ja sen lähimaiden tämänvuotiset tulvat ovat herätyskello, joiden pitäisi havahduttaa Aasian maat kestäviin toimiin ilmastonmuutosta vastaan, sanoo Aasian kehityspankin johtava ilmastoasiantuntija.

Nuori nainen kantaa isoa tuuletinta polviin ulottuvassa tulvavedessä Bangkokin lähiössä. Kuva: EPA / Narong Sangnak

Tutkimusten mukaan Thaimaan tuhotulvien kaltaisia katastrofeja on odotettavissa lisää, kun ilmaston muuttuminen jatkuu. Rannikolla se tarkoittaa uhkaa Kiinan Shanghain ja Intian Kalkutan kaltaisille miljoonakaupungeille. Thaimaassa joukko kansanedustajia on jo ehdottanut, että sisämaahan perustettaisiin uusi pääkaupunki rannikon Bangkokin sijaan.

Aasian kehityspankin johtava ilmastoasiantuntija David McCauley sanoo, että hallitusten on korkea aika havahtua pitkän aikavälin muutoksiin. Hän viittaa Aasian kehityspankin, Maailmanpankin ja Japanin kansainvälisen yhteistyöjärjestön tutkimukseen, jossa arvioidaan Bangkokin, vietnamilaisen Ho Chi Minhin kaupungin ja filippiiniläisen Manilan turvavaaraa 40 - 50 ensi vuoden aikana.

Tutkimuksen mukaan Thaimaan tämänvuotisten tulvien kaltainen tilanne toistuu näissä kaupungeissa. Lisäksi ennusteissa on pitkään paahtavia hellekausia ja kovaa kuivuutta.

McCauley patistaa hallituksia panostamaan kaupunkisuunnitteluun ja tiukentamaan rakentamisen säännöksiä, jotta asukkaat voivat selvitä äärimmäisistä luonnonilmiöistä.

Hän muistuttaa myös, että Kiinan nopean talouskasvun ja Indonesian laajojen metsänhakkuiden takia Aasiasta on tullut kasvihuonekaasujen suurin päästäjä.

Suurin osa 20 ensi vuoden uudesta infrastruktuurista rakennetaan Aasiassa. Elleivät nuo liikennejärjestelmät ja voimalaitokset ole energiatehokkaita ja vähäpäästöisiä, Aasia sitoo itsensä kymmeniksi vuoksiksi päästöjen kasvun kierteeseen, McCauley sanoo.