1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinassa kadonnut kymmeniä tuhansia kulttuuriperintökohteita

Kiinassa on hävinnyt kymmeniä tuhansia kulttuuriperintökohteita, ilmenee tuoreesta historiallisten kohteiden kartoituksesta. Siinä todettiin myös, että neljännes maan yli 700 000 kulttuuriperintökohteesta on huonossa kunnossa, kiinalaiset tiedotusvälineet kertovat.

Qing-dynastian loiston päivinä Pekingin nykyisessä lähiössä sijaitsi hieno, vanha kesäpalatsi. Kuva: Adrian Bradshaw / EPA

Kulttuuriperinnöstä vastaavan viranomaisen tekemässä laskennassa todettiin, että noin 44 000 muinaista kohdetta on kadonnut. Yli kahdeksan prosenttia historiallisista kohteista on huonossa kunnossa ja lähes 18 prosenttia melko huonossa kunnossa.

Kulttuuriperintöhallinnon edustajan Liu Xiaohen mukaan suurin syy historiallisten kohteiden vahingoittumiselle on rakentaminen, ja osa kohteista on purettu rakentamisen tieltä. Monia tuhotuista kohteista ei ollut suojeltu, Liu sanoo.

Eniten kohteita on kadonnut Shaanxin maakunnassa, noin 3 700, kertoo nettisivusto China.org.cn. Sivusto ei kerro esimerkkejä tuhoutuneista kohteista.

Kulttuuriperintökohteiden kartoitus oli kolmas Kiinan kansantasavallan perustamisvuoden 1949 jälkeen ja tähänastisista suurin. Tietoja perintökohteista keräsi noin 50 000 työntekijää.

Laskennassa rekisteröitiin kaikkiaan 766 722 kohdetta.