1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Länsi-Afrikan maat kumosivat Malin pakotteet

Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö Ecowas on kumonnut kaikki pakotteet, jotka se määräsi Malille sotilasvallankaappauksen jälkeen, kertoo uutistoimisto AFP. Malin sotilasjuntta vaati pakotteiden kumoamista osana perjantaista sopimustaan Ecowasin kanssa. Sopimuksessa juntta lupaa luopua vallasta ja palauttaa perustuslain.

Sotilasjuntta asetti sopimuksen ehdoksi myös, ettei maaliskuisen vallankaappauksen takana olevia rangaista.

Sotilasjuntan ja Ecowasin sopimuksen mukaan valta on määrä antaa väliaikaisesti parlamentin puhemiehelle Dioncounda Traorelle. Hänen on määrä muodostaa väliaikainen hallitus, järjestää vaalit ja valvoa maan pohjoisosan kriisiä.

Presidentinvaalit on määrä järjestää 40 päivän sisällä, mutta poikkeuksellisissa olosuhteissa vaaleja voidaan viivyttää.

Malin vallankaappauksen jälkeen Ecowas määräsi Malin täydelliseen kauppasaartoon ja sulki kaikki Malin vastaiset rajat muulta kuin humanitaariselta avulta. Lisäksi järjestö jäädytti jäsenmaisaan olevat Malin pankkitilit.

Malin pohjoisosan tuaregikapinalliset käyttivät sekasortoa hyväkseen ja valtasi lisää alueita. Perjantaina kapinalliset julistivat Malin pohjoisen Azawadin alueen itsenäiseksi, mutta muun muassa Afrikan unioni, Ecowas ja EU ovat torjuneet julistuksen.