1. yle.fi
  2. Uutiset

Kajaanin kaupunginteatteri luottaa Peer Gyntiin

Ohjaaja haluaa tarjota katsojille tilaa ajatella näytelmän kulkua.

näytelmät
Irja Samoil

Kajaanin kaupunginteatterin vuoden viimeinen ensi-ilta on torstaina 31. joulukuuta. Peer Gynt on iso hanke teatterille: roolihahmoja nähdään yli 60, mutta ei sentään näin paljoa näyttelijöitä. Monet näyttelevät useampaa roolia. Mukana on myös Kajaanin harrastajanäyttelijöitä.

Peer Gynt on norjalaisen Henrik Ibsenin 1860-luvulla kirjoittama näytelmäruno, josta kirjailija itse oli jo 1860-luvulla sitä mieltä, että sitä ei tulla esittämään näyttämöllä. Vastoin kirjailijan ennustusta teoksesta tuli näytelmäkirjallisuuden klassikko, jota on esitetty lukuisissa maissa yli sadan vuoden ajan.

Peer Gynt kertoo maailmalle itseään etsimään lähtevästä miehestä, joka joutuu outoihin, kuumehoureisiin ja humoristisiin seikkailuihin eri mantereilla ja eri ajoissa, unissa, ja alitajunnassa. Näytelmä on moniulotteinen ja ajoittain katsojan on tarkasti seurattava juonen kulkua.

- Näytelmä on tärkeä kuvaus tämän päivän ihmisestä, vaikka se on kirjoittettu yli sata vuotta sitten. Peer Gynt on on myös moniulotteinen ja arvoituksellinen näytelmä, joten se on myös haateellinen ohjattava, jatkaa Eero-Tapio Vuori.

Riskit

Kajaanin kaupungiteatteri joutuu jo ensi vuonna säästämään menoistaan noin150 000 euroa. Lisäleikkauksia on luvassa jo seuraavana vuonna. Peer Gynt on rohkea ohjelmavalinta. Jokainen maksava katsoja on entistä tärkeämpi teatterille.

- Tekstillisesti tämä on aika vaikea. Mä luulen että kainuulaiset eivät ymmärräkkään ihan kaikkea, mutta olen varma, että tästä voi nauttia täysin. Eihän muutenkaan kaikkea tarvitse ymmärtää.

- Ei kaikki voi olla valmiiksi pureskeltua. Katsojalle on annettava mahdollisuus omaan assosiaatioon, kertoo ohjaaja Eero-Tapio Vuori.

Vuoren mielestä nykyään tarvitaan myös näytelmiä, jotka auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja maailmaa missä elämme.

Lue seuraavaksi