Vuosikymmen vaihtui melko rauhallisissa merkeissä

Uuden vuoden juhlinta on sujunut tavanomaiseen tapaan ympäri maata. Viranomaisia ja terveydenhoitohenkilökuntaa ovat työllistäneet humalaiset, ilkivalta, kotikäynnit ja ilotulitteiden käytöstä tehdyt valitukset. Rattijuopumuksia ja pahoinpitelyjä on sattunut useita. Vakavilta loukkaantumisilta on kuitenkin vältytty.

Kotimaa
Helsingin Tuomiokirkko juhlavalaistuksessa. Ihmisiä Senaatintorilla.
YLE

Aiempiin vuosiin verrattuna vahingot ovat olleet vähäisiä. Suurten kaupunkien päivystäviin sairaaloihin on aamukymmeneen mennessä tullut 13 silmävamman saanutta. Neljän vammat ovat vakavampaa laatua, yksi heistä on Helsingissä ilotulitteen silmäänsä saanut 14-vuotias poika.

Etenkin pääkaupunkiseudulla vähän silmävammoja

Helsingissä on hoidettu kuutta silmävammapotilasta, joista kaksi lapsilla ja toinen niistä on vakavaa laatua. Keskivaikeita vammoja oli neljä ja kaksi niistä johtui runsaasti silmävammoja aiheuttaneista pikkuraketeista, jotka kielletään ensi vuonna. Kokonaislukumäärä on kuitenkin sama kuin kaksi vuotta sitten. Viime vuonna loukkaantuneita oli 9. Vain kaksi silmävammoja saaneista on pääkaupunkiseudulta. Kolme potilaista oli loukkaantunut Lahden seudulla ja yksi saapui Hangosta.

Oulussa puolestaan kolme ihmistä on joutunut käymään päivystyksellä silmävamman vuoksi, joista yksi on joutunut jäämään hoidettavaksi. Tampereella on hoidettu yön ja aamun aikana kahta nuorta miestä silmävamman takia. Heistä toiselle jää todennäköisesti pysyvät vammat.

Lisäksi yhtä ihmistä hoidetaan Oulussa palovamman vuoksi. Kuopiossa ja Turussa on kummassakin tiedossa yksi silmävamma. Aiempiin uudenvuodenjuhliin nähden määrät ovat kuitenkin pieniä.

- Arvioisin, että koko Suomessa tapahtui nyt jopa puolet vähemmän silmävammoja kuin viime vuonna. Uskon, että se on pitkälti uusien säännösten ansiota. Viime yönä vain kaksi HYKS:issä hoidetuista oli alle 18-vuotiaita, kun viime vuonna heitä oli puolet, silmälääkäri Tero Kivelä HYKS:in Silmätautien klinikalta toteaa. Pääkaupunkiseudulla vammojen arvioidaan puolittuneen noin 25 vammaan, mikä on hieman yli puolet viimevuotisesta määrästä.

Muuten päivystyksien henkilökuntaa työllistävät lähinnä alkoholiperäiset tapaukset. Poliisilla on riittänyt yön aikana runsaasti töitä useiden rattijuopumusten ja pahoinpitelyjen selvittämisessä.

Varkaudessa poliisi keskeytti nuorten käsistä karanneet kotibileet. Omakotitalossa oli poliisin saapuessa paikalle yli 50 nuorta, joista yksi oli vahingoittanut teräaseella kahta muuta. Poliisi sai viiltelijän kiinni myöhemmin kaupungilta ja häntä epäillään törkeästä pahoinpitelystä. Talon sisätilat olivat poliisin mukaan juhlinnan jälkeen sekaisessa kunnossa.

Raippaluodon saarella Vaasan pohjoispuolella palokunta sai sammutettua uhkaavan luokkahuonepalon. Koulussa ennen puoltayötä syttyneen palon uskotaan saaneen alkunsa raketista.

Alaikäisiltä on kerätty raketteja pois

Poliisi on joutunut keräämään ilotulitteita talteen alaikäisiltä juhlijoilta. Alaikäisten paukutteluun on pyritty puuttumaan muun poliisityön ohessa, kaikkialla Suomessa siihen ei kuitenkaan ole riittänyt resursseja.

Tänä uutena vuonna ensi kertaa voimassa oleva alaikäisten ilotulitekielto on poikinut ikäviä yllätyksiä myös lasten vanhemmille. Esimerkiksi Kuopiossa poliisi on kirjoittanut lasten rakettileikeistä 20 päiväsakkoa asiasta vastuussa oleville vanhemmille.

Monella paikkakunnalla kiellon arvioidaan kuitenkin purreen suhteellisen hyvin. Kajaanissa poliisi kertoo kirjoittaneensa sakkoja pikemminkin aikuisille humalaisille paukuttelijoille.

Hillitysti Senaatintorilla

Helsingissä televisioitua Senaatintorin vastaanottoa oli saapunut seuraamaan arviolta 15 000 - 20 000 ihmistä. Poliisi oli valmistautunut juhlintaan suurella määrällä partioita, mutta tapahtuma sujui rauhallisesti, eikä rakettien paukuttelijoita ollut edellisvuosia vastaavia määriä. Torilla haastateltujen ihmisten mukaan vuosikymmenen vaihtumisen juhlintaa hillitsivät kipakka pakkanen ja naapurikaupungissa Espoossa päivällä sattunut ampumistapaus.

Espoon poliisi puolestaan kertoo yön sujuneen tavallisen uudenvuodenaaton tavoin. Ampumistapaus ei pelastusviranomaisten mukaan ole vaikuttanut juhlintaan erityisen rauhoittavasti, mutta suurempia vahinkojakaan ei ole sattunut.

Oulussa on viranomaisten mukaan juhlittu "yllättävän rauhallisesti". Oulun yliopistollisen keskussairaalan päivystyksen mukaan yö on ollut vain hieman normaalia viikonloppua vilkkaampi.

Lähteet: YLE Uutiset