1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Muhammed-pilapiirtäjä yritettiin murhata

Muhammed-pilapiirtäjä Kurt Westergaard on yritetty murhata, sanoo Tanskan turvallisuuspalvelu PET. Poliisi ampui perjantai-iltana somalialaismiestä, joka yritti tunkeutua Westergaardin kotiin kirves aseenaan. Kiinniottotilanteessa somalialaismies uhkasi kirveellä myös poliisia.

Kurt Westergaard Kuva: Preben Hupfeld

Hyökkääjä yritti heittää paikalle saapunutta poliisia kirveellä, jolloin poliisi ampui häntä käteen ja jalkaan. Mies haavoittui vakavasti, mutta ei ole hengenvaarassa, ja hänet on toimitettu sairaalahoitoon.

Miestä syytetään kahdesta murhan yrityksestä. Hän kiisti oikeudessa syytteet. Somalialaismies määrättiin neljäksi viikoksi tutkintavankeuteen, josta kaksi ensimmäistä viikkoa hän on eristyksissä. Oikeutta istuttiin launtaina Tanskan Aarhusissa suljettujen ovien takana.

PET:n johtajan Jakob Scharfin mukaan kyseessä oli terroriteko ja miehellä oli aikomus murhata Westergaard. Kirveellä ja puukolla varustautuneella tunkeutujalla on hänen mukaansa läheisiä kytköksiä Somalian suurimpaan islamistiryhmään al-Shababiin sekä terroristiverkosto al-Qaidan itäafrikkalaisiin johtajiin.

28-vuotiasta miestä epäillään terrorismiin liittyvistä toimista itäisessä Afrikassa, ja Tanskassa hän on osa terroriverkostoa, jota on tarkkailtu jo pidempään, PET kertoo.

Miehellä oli voimassaoleva oleskelulupa Tanskaan.

Pilapiirtäjä piiloutui turvahuoneeseen

Itse apua soittanut 74-vuotias pilapiirtäjä oli kotona viisivuotiaan lapsenlapsensa kanssa. He eivät vahingoittuneet hyökkäyksessä.

- Me piilouduimme turvahuoneeseen, kun hän yritti hakata ovea hajalle kirveellä, Westergaard kertoi haastattelussa tapauksen jälkeen.

Uutistoimisto Ritzaun mukaan pilapiirtäjän kodille Vibyssä lähellä Aarhusin kaupunkia saapui tusinan verran poliisipartioita ja pommiyksikkö tutki aluetta mahdollisen räjähteen varalta.

Ensitietojen mukaan hyökkääjällä olisi ollut kaksi apuria mukanaan, mutta myöhemmin hänen kerrottiin toimineen yksin. Poliisi kuitenkin tutkii, onko iskun toteuttamiseen tai suunnitteluun osallistunut muita.

Jatkuvasti uhattuna

Westergaardin piirtämässä pilakuvassa profeetta Muhammedin turbaanissa on pommi. Pilakuva on yksi niistä tanskalaislehden vuonna 2005 julkaisemista 12 kuvasta, jotka synnyttivät laajan vastalausemielenosoitusten ja mellakoiden sarjan muslimienemmistöisissä maissa.

Westergaardin henkeä on uhattu usein sitä seuranneina vuosina ja hän on tarvinnut poliisin suojelua. Vuonna 2006 kaksi miestä pidätettiin Tanskassa Westergaardin murhan suunnittelusta. Viime vuonna Yhdysvalloissa puolestaan pidätettiin kaksi miestä, joiden epäiltiin suunnitelleen iskuja Westergaardia ja kuvat julkaissutta Jyllands-Posten-lehteä vastaan.