Laiton ase on usein alun perin laillinen

Laittoman aseen hankkiminen vaatii suhteita rikollisiin ja tietoa siitä, missä laittomia aseita liikkuu, sanoo aselain uudistuksen projektipäällikkö Mika Lehtonen. Aseita ei juurikaan salakuljeteta ulkomailta ja suurin osa Suomen laittomista aseista on alun perin ollut laillisia.

Kotimaa
YLE Etelä-Karjala

Sisäasianministerin poliisiosastolla työskentelevä Mika Lehtonen tyrmää internetin eri keskustelupalstoilla esiintyvät väitteet siitä, että laittoman aseen saisi käsiinsä kuka tahansa. Keskustelua ovat ruokkineet kauppakeskus Sellon surmat, jotka tehtiin laittomalla käsiaseella.

Suomessa vuosittain takavarikoidusta reilusta tuhannesta aseesta voidaan päätellä jotain laittomien aseiden alkuperästä. Oma osansa on asuntomurtojen yhteydessä tai aseliikkeistä varastetut aseet. Valtaosa laittomista aseista on kuitenkin alun perin laillisia aseita, joista syystä tai toisesta on tullut laittomia.

- Tavallisten ihmisten hallussa on paljon esimerkiksi kuolinpesien kautta jääneitä aseita, jotka ovat jääneet luvittamatta, sanoo Lehtonen.

Perintöhaulikko on siis periaatteessa voinut muuttua tahattomasti laittomaksi aseeksi.

Suomessa on voimassa niin sanottu armovuosijärjestelmä, joka sallii luvattoman aseen luovuttamisen poliisille ilman seuraamuksia. Vuodesta 2004 asti voimassa ollut järjestelmä on tuonut viranomaisille joitakin kymmeniä tuhansia aseita vuosittain, Lehtonen arvioi.

- Viime vuosina on jonkin verran liikkunut myös käyttökelvottomiksi käsiteltyjä aseita, joita saa hankkia aivan laillisesti, mutta joita on laittomasti viritelty uudelleen käyttöön, kertoo Lehtonen.

Lehtonen arvioi, että rikolliseen käyttöön päätyy vuosittain joitain satoja aseita. Virallista tilastoa aiheesta ei ole.

Lähteet: YLE UUtiset