1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Presidentti Halonen toivoo malttia perustuslain uudistajilta

Tasavallan presidentti Tarja Halonen puuttui uudenvuodenpuheessaan ajankohtaiseen keskusteluun korkeimpien valtioelinten valtasuhteista. Halonen muistutti televisiopuheessaan, että nykyinen perustuslaki on ollut voimassa vain vajaat kymmenen vuotta ja sen mukaisena presidenttinä vain yksi henkilö.

Tarja Halonen Kuva: YLE

– Toivon, että järjestelmästä voisi olla pidempi kokemus ennen kuin sitä ryhdytään jälleen muuttamaan.

Perustuslain muuttamista pohtivan Taxellin komitean on määrä saada työnsä valmiiksi alkuvuodesta. Halonen muistuttaa, että perustuslain muuttaminen edellyttää eduskunnassa laajaa yhteisymmärrystä ja erityistä, vaikeutettua lainsäätämisjärjestystä.

– Jos perustuslakia päätettäisiin muuttaa, se vaatii tässä eduskunnassa enemmistön ja vielä eduskuntavaalien jälkeenkin kahden kolmasosan enemmistön uudessa eduskunnassa.

Halosen mukaan perustuslain toimivuuden tarkastelu voisi antaa eväitä laajempaankin yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun. Halosen mukaan kansalaisten todellinen tasa-arvo edellyttää myös perusoikeuksien kunnioittamista ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumista.

– Kaikkien ihmisten, myös kielellisiin ja kulttuurisiin vähemmistöihin kuuluvien, on voitava tuntea olevansa yhteiskuntamme arvokkaita ja arvostettuja jäseniä.

Taloudessa varovaista toiveikkuutta

Presidentti Halosen mielestä alkavan vuoden taloutta voi jo katsoa varovaisen toiveikkaasti, vaikka päättyneen vuoden kuva oli synkkä. Halonen varoittaa työttömyyden voivan kuitenkin kivuta yli 300 000:een, kausiluontoisesti ylikin.

Presidentti haluaa pitää mielessä edellisen laman opetukset ja välttää väärien säästötoimien seuraukset.

– Liian monet niistä ihmisistä, jotka jäivät tuolloin työttömiksi, syrjäytyivät pysyvästi työelämästä. Näin ei saa enää tapahtua.

Kööpenhaminan ilmastokokous pettymys

Halonen pitää Kööpenhaminan ilmastokokouksen saavutuksia pettymyksenä. Hänen mukaansa paljon työtä on tehtävänä, mutta yhteiselle tielle on sentään päästy.

Halonen sanoo Suomen saaneen kokouksessa kansainvälistä tunnustusta kestävän kehityksen edistämisestä kehitysmaiden naisten keskuudessa. Halosen mukaan tämä on Suomelle tärkeää sekä tasa-arvosyistä että siksi, että ilmastonmuutoksen seuraukset koskevat vakavimmin maailman köyhimpiä, joista 70 prosenttia on naisia.

Halonen muistuttaa Suomen tekevän ympäristötyötä myös omilla lähialueillaan.

– Olen yhdessä pääministeri Matti Vanhasen ja Baltic Sea Action Groupin kanssa kutsunut korkean tason Itämeri-kokouksen Helsinkiin helmikuun 10. päiväksi. Halonen odottaa kokoukseen valtioiden ja hallitusten päämiehiä sekä elinkeinoelämän ja kansalaisjärjestöjen edustajia kaikista Itämeren maista.

Halonen haluaa Suomen pitävän kiinni YK-tavoitteesta, jonka mukaan kehitysapu nostetaan 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2015 mennessä. Tästä on hänen mielestään pidettävä kiinni myös nykyisessä taloustilanteessa.

Talvisodan päättymistä muistetaan

Halonen muisti puheessaan myös maaliskuussa koittavaa talvisodan päättymisen 70-vuotispäivää. Presidentin mukaan rauha on suomalaisille kallis asia.

– Me kunnioitamme sotiemme veteraanien ja rakentajapolven uhrauksia ja uupumatonta työtä maamme hyväksi. Suomi osoittaa sitä viettämällä maaliskuussa talvisodan päättymisen 70-vuotismuistotilaisuuksia.

Espoon uudenvuodenaaton ampumavälikohtausta Halonen kommentoi jo puheensa nauhoituksen yhteydessä aattona, jolloin hän esitti osanottonsa uhrien omaisille ja läheisille. Itse uudenvuodenpuheessaan presidentti ei Espoon tapahtumiin enää viitannut.