1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Anssi Kelan albumi vuosikymmenen myydyin

Anssi Kelan vuonna 2001 julkaistu levy Nummela oli vuosikymmenen myydyin albumi Suomessa. 2000-luvun alun kymmenen myydyimmän albumin joukosta löytyy niin hetken ilmiöitä kuin kestosuosikkejakin.

viihde
Anssi Kela keikalla vuonna 2005
Mika Kanerva

Vuosikymmenen myydyin albumi oli Anssi Kelan Nummela. Mikan faijan BMW -kappaleen sisältävää levyä on myyty lähes 160 000 kappaletta eli multiplatinaan oikeuttava määrä.

Myydyimpiä albumeja tehtaili eniten Nightwish-yhtye, sillä listan kymmenen kärjestä löytyy jopa kolme bändin levyä. Sen sijaan muiden vientitoivojen kuten HIMin ja The Rasmuksen albumit eivät kotimaassa yllä myydyimpien joukkoon.

Nightwishiä lukuunottamassa vuosikymmenen kymmenen myydyintä albumia ovat suomenkielisiä. Suomalaisiin on vedonnut ainakin veteraaniyhtye Yö, jonka kaksi albumia ylsivät kärkikymmenikköön.

Vuosikymmenen kymmenestä myydyimmästä albumista kaikkia on myyty yli 100 000 kappaletta.

Hetkelliset ilmiöt myivät levyjä

Vuosikymmenen aikana myydyimmiksi albumeiksi nousi myös monia hetken aikaa pinnalla pysyneitä ilmiöitä. Esimerkkinä tällaisesta on räppäri Pikku G, joka nousi vuonna 2003 koululaisten suosikiksi ohi radioiden soittolistojen. Hänen Räjähdysvaara-albumiaan myytiin tuolloin yli 120 000 kappaletta.

Suomeen rantautuivat myös tv:n kykykilpailut, mikä näkyi myyntilistoilla. Ensimmäinen näistä oli Popstars-ohjelmassa kasattu Gimmel-kokoonpano, jonka ensimmäistä Lentoon-levyä myytiin vuonna 2002 yli 80 000 kappaletta. Suosio kuitenkin hiipui pian toisen albumin myötä.

Idolsin kultakausi alkoi puolestaan vuonna 2004 eli kisan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen. Myydyimmän Idols-tähden Antti Tuiskun johdolla kisasta pinnalle ponnahtaneiden tähtien levyjä on myyty vuosien varrella satojatuhansia kappaleita.

Vuosikymmenen aikana hyvin ovat myyneet myös erilaiset lapsille suunnatut levyt kuten joka joulun kestosuosikit Smurffit kierrätyshitteineen.

Metallica suomalaisten kestosuosikki

Ulkomaisten artistien levyt eivät yltäneet vuosikymmenen myydyimpien albumien kärkeen. Parhaiten kaupaksi on käynyt Shakiran vuonna 2002 julkaistu Laundry Service, jota on myyty yli 90 000 kappaletta. Jos useampien levyjen myyntimääriä laskettaisiin yhteen, ykköseksi nousisi kestosuosikki ja ahkerasti Suomessa keikkaileva Metallica. Yksittäisistä artisteista vuosikymmenen aikana suomalaisia on miellyttänyt Robbie Williams, jonka levyt kävivät hyvin kaupaksi vuosikymmenen puolessa välissä.

Myös ulkomaiset hetkelliset ilmiöt ovat näkyneet myyntilistoilla. Esimerkiksi espanjalaisen Las Ketchup -tyttötrion Hijas del Tomate -albumia myytiin vuonna 2002 lähes 80 000 kappaletta. Vuonna 2005 puolestaan viideooppeeraa esittävän Il Divon kahta pitkäsoittoa ostettiin lähes 130 000 kappaleen verran.

Tämän vuosikymmenen aikana musiikinkulutus on muuttunut radikaalisti. Fyysisten cd-levyjen ostamisesta on siirrytty digitaaliseen aikakauteen, myös piratismiin. Tämä on näkynyt myös Suomessa albumien myyntiluvuissa, jotka ovat laskeneet vuosi vuodelta.

Tiedot perustuvat Suomen kuva- ja äänitetallennnetuottajat ÄKT ry:n tilastoihin. Listauksessa on otettu huomioon 2000-luvulla julkaistut albumit.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Vedenpää

Lue seuraavaksi