1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi: Kiusaaminen ja uhkailu jatkuivat pitkään

Poliisi jatkaa Espoon surmien tutkintaa kuulustelemalla silminnäkijöitä ja tavaratalo Prisman työtekijöitä. Kuulusteluissa keskitytään erityisesti Prisman työntekijöiden havaintoihin Sellon traagisista tapahtumista. Poliisille on vahvistunut, että Ibrahim Shkupolli oli kiusannut ja uhannut entistä naisystäväänsä jo pidemmän aikaa.

Poliisi eristi Espoon Suvelassa sijaitsevan Ibrahim Shkupollin kotitalon torstai-iltapäivällä. Kuva: YLE

Poliisi keskittyy sunnuntaina Prisman työtekijöiden kuulusteluihin, mutta myös silminnäkijöitä kuulustellaan.Teknisiä tutkimuksia rikospaikoilla ei enää tehdä, kertoo KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala.

- Tässä vaiheessa kuulustelut ovat lähinnä rutiinia, sanoo Haapala.

Kiusaaminen ja uhkailu saaneet lisävahvistusta

Surmien motiivista ei ole ilmennyt suoranaista uutta tietoa. Poliisi on kuitenkin saanut aiempaa enemmän vahvistusta siitä, että Ibrahim Shkupolli on uhannut ja kiusannut entistä naisystäväänsä jo pidemmän aikaa.

- Epäilty sai lähestymiskiellon viime huhtikuussa, joten kyse on kuukausista, sanoo Haapala. Kiusaamisesta ja vainoamisesta on kuitenkin näyttöä jo ennen huhtikuuta. Puhutaan hyvin pitkän aikavälin ongelmasta, vuosista, sanoo Haapala.

Haapalan mukaan useat ihmiset ovat tienneet vainoamisesta.

Poliisi on saanut vihjeitä, että Shkupolli olisi käynyt uhkaamassa muuallakin Sellon kauppakeskuksessa ennen surmia, mutta vahvistusta asialle ei ole saatu. Prismassa oli torstaina tavanomaiset kaksi vartijaa töissä. Haapala huomauttaa, että lähestymiskiellon saanut henkilö voi liikkua vapaasti liikkeessä, jos kieltoa hakenut henkilö ei ole työpaikalla.

Haapala vahvistaa YLE Uutisille, että teräaseella raa´asti surmattu entinen naisystävä oli nähty yhdessä Shkupollin kanssa vain muutamia päiviä ennen surmia. Heidän oli nähty käyneen yhdessä muun muassa kaupassa. Poliisilla on asiasta muutama havainto.

Poliisi yhteydessä myös entisen Jugoslavian valtiohin

KRP jatkaa maanantaina surmaajan taustojen selvittämistä sekä Suomessa että ulkomailla. Kosovosta on tullut jonkin verran tietoa poliisille uudenvuoden tienoilla, mutta KRP on yhteydessä vielä ainakin Kosovon sisäministeriöön ja muutamaan entisen Jugoslavian alueen valtioon. Yleistutkinnan johtaja Haapala ei halua yksilöidä valtioita, mutta hänen mukaansa alueet jakautuvat sekä serbi- että albaanialueisiin.

Ibrahim Shkupollin taustoista ei ole ilmennyt uutta tietoa. Poliisin ei ole myöskään saanut vahvistusta huhuille, että Shkupollilla olisi ollut armeijatausta.

Poliisi pyytää edelleen yhteydenottoa Shkupollin tunteneilta ihmisiltä. KRP:n päivystyspuhelin on: 071 878 6891. klo 9.00–21.00 välisenä aikana joka päivä tai sähköpostitse tiedotus.krp@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).