Anttila: Valtaoikeuksissa katse kokonaisetuun

Maa-ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) etenisi rauhassa presidentin valtaoikeuksia koskevissa päätöksissä. Verkkoapilan kolumnissa hän muistuttaa maalaisliitto-keskustan tasavaltalaisesta luonteesta jo vuoden 1918 valtiomuototaistelun aikaan.

talous
Sirkka-Liisa Anttila
Sirkka-Liisa AnttilaYLE

Anttila pitää hyvänä, että pääministeri edustaa Suomea EU:n huippukokouksissa, koska näin parlamentarismi toteutuu Suomen edustautumisessa. Lissabonin sopimuksen voimaantulo vaati parlamentarismin toteuttamista.

- Siksi pääministeri edustaa Suomea ja raportoi kokouksista eduskunnalle ennen kokousta ja sen jälkeen. Sen sijaan presidentin muista valtaoikeuksista ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä, hän kirjoittaa.

Anttilan mielestä tasavallan presidentti on voimavara esimerkiksi ulkopolitiikassa. Siksi hän ei pidä maan kannalta huonona asiana presidenttiä, joka rakentaa hyvät suhteet maailman keskeisiin vaikuttajiin. Tämä edistää maan etua, Anttila katsoo.

Anttila muistuttaa, että maalaisliitto-keskusta on ollut aina vahva tasavaltaisen valtiomuodon kannattaja ja sanoo, että nytkään puolueen ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä presidentin valtaoikeusasioissa vaan katsoa viisaasti isänmaan kokonaisetua.

Lähteet: YLE Uutiset