1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maahanmuuttovirasto: Karkotuspäätökseen vaikuttaa kokonaistilanne

Maahanmuuttoviraston johtaja Esko Repo toteaa, että maahanmuuttajan karkottamiseen riittää periaatteessa syyllistyminen rikokseen, josta enimmäisrangaistus on vuosi vankeutta. YLE Radio 1:n Ykkösaamun haastattelema Repo kuitenkin toteaa, että karkottamista harkittaessa otetaan aina huomioon kokonaistilanne, rikosten lisäksi siteet Suomeen ja täällä oleskelun pituus.

Espoon Sellon surmia blogikirjoituksessaan sunnuntaina pohtinut pääministeri Matti Vanhanen nosti esiin kysymyksen siitä, millaisissa oloissa oleskelulupa voidaan peruuttaa.

Espoossa viisi ihmistä ampunut Ibrahim Shkupolli oli syyllistynyt useisiin rikkomuksiin, eikä hänelle niiden vuoksi myönnetty Suomen kansalaisuutta. Oleskelulupa kuitenkin jatkui.

Poliisille on vahvistunut, että Espoossa viisi ihmistä ampunut Ibrahim Shkupolli oli kiusannut ja uhannut entistä naisystäväänsä jo pidemmän aikaa. Lähestymiskiellon Shkupolli sai viime huhtikuussa.

Repo ei halua ottaa kantaa yksittäistapaukseen. Sen sijaan hän toteaa, että vaikka rikosten osalta karkottamisen edellytykset täyttyisivät, on ollut tapauksia, joissa muut seikat voivat painaa niin paljon, että karkottamis on jäänyt tekemättä.

Maahanmuuttovirasto myöntää ensi vaiheessa maahanmuuttajille oleskeluluvan, ja tällöin myös arvioidaan, voiko henkilö vaarantaa yleistä turvallisuutta. Jatkoluvat myöntää poliisi, joka ottaa lupaharkinnassaan huomioon rikokset. Poliisilla on mahdollisuus esittää maahanmuuttovirastolle karkotusta, Repo toteaa.

Hänen mukaansa poliisilta tulee karkottamisesityksiä ja niitä on viraston harkittavana jatkuvasti, mutta aktiivisuutta voi aina myös tehostaa.

Repo toteaa, että naisiin kohdistuva uhkailu, ahdistelu ja väkivalta on heillekin tuttua lupaharkinnassa. Virastossa on käyty keskustelua siitä, että tämäntyyppistä tapahtuu, ja mikä vaikutus sillä on lupaharkinnassa. Hän toteaa, että sen pitää tulla tietyllä tavalla harkintaan, jos toinen osapuoli on ulkomaalainen.