1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattilaiset hallitsevat temput, jäljittelijät hengenvaarassa

Hurjien temppujen ammattilaiset eivät suostu ottamaan vastuuta hölmöjen jäljittelijöiden tempauksista. Pitkän linjan stuntammattilainen Reijo Kontio pitää vaarallisten temppujen matkimista järjettömänä näyttämisen tarpeena. Hengenvaarallinen temppuilu vaikuttaa lisääntyneen esimerkiksi Lahden seudulla.

Kotimaan uutiset
Yksi Duudsoneista hyppää liekkien läpi.
Esimerkiksi Duudsonit tekevät hurjia temppuja omassa televisiosarjassaan.Antti-Aimo Koivisto / Duudsonit

Poliisi on kohdannut Lahden seudulla reilun viikon kuluessa kaksi tapausta, joissa esimerkkinä on ilmeisesti ollut muun muassa netissä julkisuutta saanut temppuilu.

Uudenvuoden aaton yöllä mies makasi henkilöauton katolla, kun auto kiisi eteenpäin kovaa nopeutta. Katolla ollut nuori mies pakeni paikalta. Poliisin tavoittama kuljettaja kertoi tapahtuneen olleen pilaa. Jouluaattona Kärkölässä nuori mies veti moottoripyörän perässä rattikelkkaa, joka liukui hurjasti pyörän perässä tien laidasta laitaan. Läheskään aina ei päättömistä kokeiluista selvitä ruhjeitta. Marraskuussa Etelä-Savossa nuori poika kuoli pudottuaan autolla vedetyn pulkan kyydistä.

Osa päättömyyksiä tekevistä nuorista myös kuvaa tekosiaan, koska niille saa yleisöä netin kautta.

1980-luvun lopulta lähtien stunttemppuja esimerkiksi elokuviin tehnyt ja suunnitellut stuntkoordinaattori, lahtelainen Reijo Kontio pitää vaarallisten temppujen matkimista järjettömänä.

- Siksi aina vitsiksi asti toistellaan, ettei tätä saa kokeilla kotona, ettei sitä tosiaan saa kokeilla, Kontio terottaa.

"Matkijat eivät saa estää ammatinharjoittamista"

Kontion mukaan temppuja ammatikseen tekevät ihmiset pohtivat usein sitä, kenellä on vastuu, jos joku päättää jäljitellä hurjia, esimerkiksi televisiossa näytettyjä temppuja.

- Varmasti jokainen Duudsoneita myöten miettii näitä asioita. Kyllä se on kuitenkin niin, että matkijat eivät saa estää ammatinharjoittamista. Laittaa se silti miettimään, jos jollekulle sattuu jotakin, hän sanoo.

Kontio muistuttaa, että esimerkiksi elokuvatemppuja tehdään pätkissä, tarkoin valvotuissa olosuhteissa ja osittain myös tietokoneella.

- Elokuvastunttien maailma on aivan eri maailma kuin tämä oikea. Ammattilaiset tekevät hurjaltakin näyttävät temput lempeästi ja herkästi. Elokuvissa nähtävät temput eivät useinkaan ole edes kokonaisia.

Hullua näyttämisen halua

Stuntkoordinaattori Reijo Kontio arvelee matkijoiden jäljittelevän temppuja näyttämisen halusta. Tahdotaan näyttää kavereille, että "ollaan kovia jätkiä" ja uskalletaan tehdä.

- Kautta aikojen nuoret ovat halunneet kokeilla rajojaan, hyppiä katolta lumihankeen ja niin edelleen. Rajojen kokeileminen kuuluu kasvamiseen. Se vain pitäisi tehdä järki kädessä, pienin askelin.

Kontio uskoo, ettei valtaosa ihmisistä kuitenkaan enää yritä hakea elämyksiä ja kokemuksia ääritempauksista. Ennemminkin yksittäiset onnettomat tarvitsevat näitä adrenaliinipiikkejä, hän arvioi.

- Kymmenen vuotta sitten kaikki halusivat hypätä benjihypyn ja ajaa ralliautolla, mutta nyt arvostetaan enemmän henkisiä arvoja. Kokemus löydetään jostakin muualta. Vaikka siitä, että sytytetään kynttilöitä ja nautitaan tunnelmasta.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi