1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. purjehdus

Juniorit purjehtivat pakkasessa Lohjalla

Lähes trooppiset purjehduskelit mahdollistaa Meriturvan koulutusyksikön iso sisäallas Lohjalla.

Kuva: YLE/ Jarno Virtanen

Tuuli lyö jollaan parhaimmillaan 30 metriä sekunnissa, kiitos tehokkaiden tuulettimien. Lohjanharjun päältä löytyy tiettävästi Euroopan ainut paikka, jossa voi harjoitella purjehdusta vaativissa olosuhteissa keskellä talvea. Nyt vuorossa ovat Lohjan Purjehtijoiden juniorit.

- Hiki on nytkin päällä ja ulkona on yli kymmenen astetta pakkasta. Paikka on aivan uskomaton ja tilaisuus, minkä Meriturva tarjoaa meille. Keskellä talvea purjehditaan optimistijollilla, hehkuttaa Lohjan Purjehtijoiden junioritoiminnan vetäjä Anders Berghäll.

Meripelastajia käy harjoittelemassa Eurooppaa ja Venäjää myöten

Noin 40 metriä pitkässä ja vajaa 30 metriä leveässä sisäaltaassa harjoittelevat yleensä merenkulun ammattilaiset vaativia pelastustehtäviä, esimerkiksi merihätään joutuneiden evakuointia pimeässä hallissa, ääni- ja aaltotehosteiden jyllätessä täysillä. Vieraita Meriturvan pelastautumiskoulutusyksikössä käy ympäri Eurooppaa. Nuorille purjehtijalupauksille mahdollisuus merkitsee kuivan talvikauden päättymistä.

- Siitä on kolme kuukautta, kun juniorit ovat olleet viimeksi vesillä. Ollaan kilpailuihin lähdössä tammikuun alussa, niin tää antaa mahdollisuuden ja kosketuksen veneeseen ja veteen sekä palauttaa motoriikan ennen kilpailua, listaa junioritoiminnan vetäjä Anders Berghäll.

Mitalinkiilto silmissä Italiaan ja SM-kisoihin

Lohjan Purjehtijoiden juniorit, yhdessä Tammisaaren ja Tuusulan junioreiden kanssa, tekivät yli tunnissa kymmeniä kääntöjä. Treenata pitää, jotta palkintokaappi täyttyy, seuraavaksi mahdollisesti UNICEFIN kansainvälisissä kisoissa.

- Italiassa yritän vuonna 1999 syntyneiden kultaa ja Suomen mestaruuden ainakin yritän saada, että hyviä tuloksia haen. Siihen päästään vain harjoittelemalla paljon, sanoo juniori Otto Laakso Lohjan Purjehtijoista.