Nina Nisosen töitä esillä VISU Galleriassa

VISU Gallerian vuoden 2010 ensimmäinen näyttely on Nina Nisosen Lumihelmet. Näyttelyssä taiteilija esittelee tekstiilitaideteoksiaan. Töissä seikkailevat pääosin mielikuvitusapinat.

Kuva: Niina Koskela / YLE

- Minä oikeastaan koen näiden mielikuvitusapinoiden olevan omakuvia. Yritän yksityisyyden kautta luoda yleisiä kokemuksia niin, että ihmiset voivat samaistua näihin. Täällä on ansassa apina, meditoiva apina ja vähän leikkimielisiä apinoita. Monenlaisia. Omakuva tai kuva meistä ihmisistä, pohtii Nina Nisonen.

Hän sanoo omia töitään villamaalauksiksi.

- Huovutan värjäämiäni, erivahvuisia pellava-, puuvilla- ja juuttikankaita kevyesti ohuiden villakerrosten väliin. Näin syntyy maalauksellisia, herkkiä ja kiinnostavia pintoja. Teokseni ovat melko suurikokoisia ja pyrin toteuttamaan ne työpareina tai useamman teoksen sarjoina.

Helmet tuttu teema

Näyttelyn nimi syntyi kuin itsestään.

- Se liittyy tähän vuodenaikaan. Minulla oli yksi Lumihelmet-työ valmiina. Ajattelin, että se sopii hyvin tähän tilanteeseen. Helmet on minulle tuttu aihe, sillä edellisen näyttelyni nimi oli ”Mustat helmet”. Helmi-teema toistuu täällä monissa töissä, joten se on mielestäni luonteva nimi, kertoo Nisonen.

Teoksiaan Nisonen kuvailee meditatiivisiksi värikokemuksiksi. Hän kertoo nostavansa esiin kysymyksiä yksilön valinnoista, suhteesta itseensä, sukupuoleen, lähimmäisiin, luontoon, kuluttamiseen tai ajankäyttöön.

- Toteutuksessa tärkeällä sijalla ovat huumori, absurdit elementit ja leikki, kiteyttää Nina Nisonen.

Lumihelmet-näyttely on esillä VISU Galleriassa aina 22. tammikuuta asti.