Savonia-palkinto Jukka Itkoselle

Tämänvuotisen Savonia-kirjallisuuspalkinnon on saanut kirjailija Jukka Itkonen runoteoksesta Laululinnun saarella. Kuopion kaupungin myöntämä kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Se jaettiin nyt 21. kerran.

Kotimaa
Jukka Itkonen sai Savonia-palkinnon vuonna 2009 teoksestaan Laululinnun saarella.
Jukka Itkonen sai Savonia-palkinnon vuonna 2009 teoksestaan Laululinnun saarella.YLE / Timo Heikura

Savonia-raadin mielestä palkitun teoksen runot johdattavat lukijan kesän lämpöön ja ovat kuin kansanlauluja. Tarkemmin katsottuna ne välittävät kuitenkin lukijalle syvällisiä mietteitä olemassaolosta, raati perustelee.

Itkonen käyttää monissa runokirjoissaan riimejä, jopa loppusointuja. Tätä nykyä soinnuttelu on varsin harvinaista.

- Ehkä tämä nyt johtuu siitä, että olen ollut aika paljon tekemisissä musiikin, siis laulutekstien, kanssa. Riimi ei saa olla itsetarkoitus, vaan runossa kaiken kaikkiaan rytmi on tärkeä, Itkonen pohdiskelee.

Itkonen kertoo myös pitäneensä aina siitä, että runo olisi hyvin lausuttavissa, koska runous on alun pitäen ollut suullista perinnettä.

Niinpä runossa ”kun katsoo maailmaa kauniisti / eikä niin kuin aitaa, / sammakko käy pomppimaan / pitkin pilven laitaa”.

Riimit ovat kirjailijan mukaan saaneet yleensä hyvän vastaanoton myös koululaisilta sekä kirjastojen yleisötilaisuuksissa.

Taiteen moniottelija

Jukka Itkosen tuotantoon kuuluu runoteosten lisäksi muun muassa lastenromaaneja ja näytelmiä. Hän on myös kuvittanut kirjoja, ja hänen maalauksiaan on ollut monissa näyttelyissä. Lisäksi Itkonen on esiintyvä muusikko, ja hänen kirjoittamiaan laulutekstejä on julkaistu jo noin 1 400.

- Nämä ovat kuitenkin saman puun oksia. Hyvässä runossa on maalauksellisuutta, visuaalisuutta. Hyvässä taulussa on sitten runollisuutta. En pidä sitä yhtään kummallisena. Ei lapsikaan mieti, ettei ole erikoistunut, kun se saattaa vähän aikaa piirtää, sitten se rupeaa loruilemaan ja laulaa hyrähtää. Minäkään en halua olla erikoistunut, kirjailija miettii tekemistään.

Jukka Itkonen syntyi Varkaudessa vuonna 1951. Helsinkiin hän muutti Varkaudesta 1990-luvun lopulla.

Lähteet: YLE Uutiset / Kaija Kervinen