Prismalaiset tekevät surutyötä tarttumalla arkeen

Sellon Prisma-tavaratalo avasi ovensa maanantaiaamuna asiakkaille. Järkyttynyt henkilökunta toivoi vain työrauhaa.

Kuva: YLE

Tunnelma viisi työntekijäänsä vuodenvaiheessa menettäneen tavaratalon käytävillä oli vielä maanantaina vahvasti surun leimaama. Välittömästi surmatöiden jälkeen aloitettu kriisityö jatkuu nyt niin pitkään kuin tarvetta ilmenee.

Aamulla työnsä aloittanut henkilökunta halusi välttää yleistä mediamylläkkää. Myyntipäällikkö Pasi Levälampi kertoi, että päivä on vaikea kaikille. Suurin osa työntekijöistä halusi, ettei henkilökuntaa kysymyksillä häirittäisi. Hän sanoo, että töihin palattiin, koska se on nyt parasta terapiaa.

Tiiminvetäjä Juha Pitkonen kiittää asiakkaita siitä, että he ovat osanneet osoittaa surunsa hienovaraisesti. Sama tunnelma välittyi kello 12, kun liikkeessä vietettiin hiljaista hetkeä surmansa saaneiden muistoksi. Yhteiseen suruun otti osaa myös tasavallan presidentti Tarja Halonen toimittamalla osanosantonsa tavaratalolle ja sen henkilökunnalle. Sellon prismalaiset saavat tukea S-ketjun muista yksiköistä.

Teon mielettömyys yllätti

Prisman johtaja Merja Piispanen kertoo, että kriisiapua tarjotaan henkilökunnalle niin kauan kuin tarvetta ilmenee.

Yrityksen johto ja henkilöstö katsovat, ettei kaikkiaan kuusi henkeä vaatineeseen veritekoon ollut mahdollista varautua etukäteen.

- Tämä on tapaus, joka tuli aivan yllättäen, en usko, että sellaiseen olisi voitu varautua, tämä oli aivan mieletön tapaus, sanoo tiiminvetäjä Juha Pitkonen.

HOK-Elannon tiedotuspäällikkö Ralf Nyberg on palvelut kaupan tiedottajana yli 30. Hän sanoo, ettei ole kokenut koskaan mitään vastaavaa. Nyberg sanoo, että Sellossa sattui jotakin sellaista mihin ei osattu varautua edes kauheimmissa kuvitelmissakaan.

Tavaratalon turvajärjestelyjen suhteen ei odoteta nopeita muutoksia. Jos uudistuksiin ryhdytään, niin niiden aika on sen jälkeen, kun surutyö on tehty.