1. yle.fi
  2. Uutiset

Vauvavuosi edellistä parempi

Syntyvyys kasvoi Pohjois-Karjalassa viime vuonna. Maakunnassa syntyi 1587 vauvaa, mikä on yli 50 lasta enemmän kuin vuonna 2008. Eniten lapsia syntyi elokuussa ja huhtikuussa, molemmissa yli 140.

synnytys
Vastasyntynyt vauva nukkuu keskussairaalassa Joensuussa.
YLE / Marja-Liisa Kämppi

- Koko valtakunnassakin on syntyvyys noussut, kertoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Kaisu Hara Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

Lapsettomuushoitojen avulla saa maakunnassa alkunsa 2-3 prosenttia raskauksista eli vuosittain 30-50 uutta lasta. Kaksosia uusista pohjoiskarjalaisista oli poikkeuksellisen paljon, yli kahdetkymmenet.

Keisarinleikkauksella vauvoista syntyi Pohjois-Karjalassa alle 15 prosenttia, mikä on valtakunnallisesti vertailtuna hyvä luku.

- Vain pieni osa sektioista johtuu äidin synnytyspelosta, erikoislääkäri Kaisu Hara toteaa.

Syy keisarinleikkausten välttämiseen on, että se tekee aina seuraavasta raskaudesta riskiraskauden.

Heinäveden vuoden eka vauva

Sunnuntaina eli vuoden ensimmäisten joukossa keskussairaalassa Joensuussa synnytti esikoisensa Katja Lyytikäinen Heinävedeltä. Automatka sairaalaan kesti kaksi tuntia, mutta pariskunta ehti perille neljä tuntia ennen lapsen syntymää.

- Tyttö oli syntyessään 49 senttiä pitkä ja painoi 3200 grammaa. Ensimmäisenä yönä valvoimme molemmat. Ihan alussa pelkäsin, että vauva särkyy, mutta topakat otteet vaan, niin eiköhän tuo ala sujua, tuore äiti tuumii.

Ensimmäinen yö valvotti, mutta imetys on tuoreen äidin mukaan alkanut hyvin. Miltä äitiys tuntuu yhden päivän kokemuksella?

- Vielä olen henkisesti vähän shokissa, mutta helpottaa varmaan, kun tutustuu vauvaan, Katja tuumii.

Synnytyskokemus on vielä tuoreessa muistissa.

- Aikamoinen urheilusuoritus, 34-vuotias äiti naurahtaa.

Ensisynnyttäjällä kotiin pääsy on luvassa neljän päivän sairaalassaolon jälkeen. Kotona Heinäveden Torvelan kylässä odottavat puolison lisäksi lemmikit koira ja kissa, jotka pitää myös tutustuttaa uuteen perheenjäseneen.

Kotiutumisen koittaessa Katja Lyytikäinen toivoo leudompia kelejä, että vauvan kanssa pääsee mahdollisimman pian ulkoilemaan.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi