Valjasseppä tarvitsee näppärät kädet ja hevostuntemusta

Sopivat silat, suitset ja riimut ovat hevoselle tärkeitä työvälineitä. Jos passelia kokoa ei löydy kauppamitoista, apuun tarvitaan valjasseppä.

hevonen
Valjasseppä Eeva Hukka työpöytänsä ääressä
YLE Pohjanmaa

Ilmajokelainen Eeva Hukka on ollut hevoshullu pikkutytöstä alkaen. Hevosharrastuksesta jalostui myös ammatti, kun Hukka kouluttautui Ypäjällä valjassepän ammattiin. Nyt hänen käsissään syntyvät mittatilaustyönä juuri oikeanlaiset varusteet kunkin hevosen mittoihin.

- Hevoset ja eläimet yleensä ovat yksilöitä siinä kuin ihmisetkin eikä kaikille aina löydy sopivaa kokoa massatuotantona tehdyistä varusteista. Etenkin pienille poneille on vaikea löytää esimerkiksi sopivia suitsia kaupasta, Hukka kertoo.

Lajituntemus takaa ammattitaidon

Valjassepän ammattitaitoon kuuluu paitsi sorminäppäryys ja ompelukoneen käyttö, myös eläinten tuntemus. Ilman tietoa hevosten anatomiasta ja ratsastajan tai ravimiehen tarpeista, työtä olisi mahdotonta tehdä. Valjassepäksi on erikoistuttava ja usein sysäyksen antajana toimii oma hevosharrastus.

- Joskus joku on kysynyt voisinko korjata vaikka kengat, mutta sanon aina etten tiedä niistä mitään. Toisaalta kaikki suutarit eivät osaa korjata valjaita jos eivät tunne niiden käyttöä, Hukka vertaa.

Nahka taipuu moneen

Aivan pelkästään hevosten varusteisiin Eeva Hukka ei ole keskittynyt. Hän hurauttaa koneellaan varusteita myös koirille, kissoille tai vaikka kaneille ja on tehnyt tilauksesta muitakin nahtarvikkeita, mm. reppuja.

- Massatuotantoa on niin paljon että yleensä kun asiakas tulee valjassepälle, hänellä on mielessään joku tietty malli, väri tai koko jota ei muualta saa. Nahasta voi tehdä melkein mitä tahansa, joten kysymään kannattaa aina tulla, Hukka kannustaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa