Maailman korkein rakennus avattu Dubaissa

Maailman korkein rakennus on avattu Dubaissa suurellisen ilotulituksen saattelemana. Yli 800 metrin korkeuteen nousevan pilvenpiirtäjän avajaisia on varjostanut vakavaan rahoituskriisiin ajautuneen kaupunkivaltion taloustilanne.

Ulkomaat
Burj Dubai -pilvenpiirtäjän avajaisissa rakennuksesta ammuttiiin tuhansia ilotulitusraketteja.
REUTERS TV

Tornirakennuksen avajaisseremoniat aloitti iltakuudelta Suomen aikaa Dubain hallitsija, sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Hän nimesi tähän saakka Burj Dubaina tunnetun rakennuksen Burj Khalifaksi eli Khalifan torniksi.

Torni on nimetty Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentin, sheikki Khalifa bin Zayed al-Nahayanin mukaan. Dubai on yksi Arabiemiraattien seitsemästä emiirikunnasta.

Hallitsijan puhetta ja nimikyltin paljastamista seurasi mittava valoshow ja ilotulitus. Tiukkojen turvatoimien avajaisissa oli noin 60 000 vierasta. Avajaisissa tornitalon korkeudeksi kerrottiin 828 metriä. Tarkka korkeus oli tähän saakka pidetty salassa.

Maailman korkein uima-allas

Viisi vuotta rakenteilla olleen tornin avajaisia ehdittiin siirtää jo kahdesti. Alun perin rakennus oli määrä avata vuonna 2008, mutta valmistuminen on viivästynyt taloustaantuman takia.

160-kerroksisessa tornitalossa on arviolta yli tuhat asuntoa, lukuisia toimistotiloja sekä italialaisen muotisuunnittelija Giorgio Armanin suunnittelema hotelli. Maailman korkeimmalla oleva näköalatasanne sijaitsee 124. kerroksessa. Burj Dubaissa sijaitsevat myös korkeimmalle rakennetut uima-allas, ravintola ja suihkulähde.

Ylittää edellisen ennätystalon 300 metrillä

Dubain torni on jopa 300 metriä korkeampi kuin tähän asti maailman korkeimmaksi rankattu Taipei 101 -rakennus (508 metriä) Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa ja siinä on jopa 50 kerrosta enemmän kuin neljänneksi korkeimmassa Willis (ent. Sears) Towerissa (442 metriä) Chicagossa.

Suurellisen tornitalon rakentamisen arvioidaan maksaneen 1,5 miljardia dollaria. Tornitalo on osa Downtown Burj Dubaiksi nimettyä projektia, jonka rakennuskustannukset nousevat 20 miljardiin dollariin. Tornitalon työmaalla on työskennellyt jopa 12 000 rakentajaa eri maista.

Taloustilanne varjostaa avajaisia

Dubain kiinteistösektori romahti vuoden 2008 lopulla, kun globaali talouskriisi iski kaupunkivaltioon kuuden vuoden noususuhdanteen päätteeksi. Useat miljardien dollarien rakennusprojektit joutuivat jäihin tai niiden valmistuminen viivästyi, kuten nyt avattavan Dubain tornin.

Dubai joutui viime vuoden puolella lainaamaan toiselta emiraattikunnalta, Abu Dhabilta yhteensä 25 miljardia dollaria kattaakseen valtionyhtiöidensä velkoja. Marraskuussa se sai Abu Dhabilta kymmenen miljardin hätälainan konkurssikypsän Dubai Worldin pelastamiseksi.

Toisin kuin Abu Dhabilla, Dubailla on vain vähän öljyvaroja ja se on riippuvainen muusta kaupasta. Arvioiden mukaan Dubain tämän hetkiset velat nousevat jopa 100 miljardiin dollariin.

Dubain tornista toivotaan piristysruisketta kaupunkivaltion taloudelle. Asiantuntijat arvelevat, että taantumasta huolimatta tornitalon kaikki 1 100 asuntoa saadaan myydyksi. Toisaalta sheikkikunnan uusimpien kiinteistöjen hintojen kerrotaan laskeneen jopa puolella viime vuodesta, eikä Dubain tornin lähikiinteistöjen myynnillä uskota avitettavan tornitalon rakennuskustannuksien kattamista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters