Junaliikenteen ongelmista tiedottaminen petti jälleen

Helsingin rautatieaseman junaturman aiheuttamia liikenneongelmia lisäsi jälleen kerran se, ettei ajantasaista tietoa ollut saatavilla käytännössä millään pääkaupunkiseudun asemalla. Selitys oli vanha tuttu: Ratahallintokeskuksen vanhentuneen matkustajainformaatiojärjestelmän kapasiteetti ei riitä uuden tiedon syöttämiseen asemien näyttötauluille. YLE Uutiset ei saanut Ratahallintokeskukselta vastausta maanantaina siihen, milloin uusi järjestelmä kattaa myös pääkaupunkiseudun asemat.

Kotimaa
Ihmisiä odottavat laitureilla junien lähtöä.
Kari Ikävalko / YLE

Rataverkon ylläpito, kehittäminen ja kunnossapito ovat Ratahallintokeskuksen vastuulla. Uusi informaatiojärjestelmä on käytössä jo valtaosassa maata, mutta pääkaupunkiseudulle se saadaan viimeisenä käyttöön.

Uusi järjestelmä kattaa aikanaan aikataulunäytöt sekä kuulutusjärjestelmät. Järjestelmä toimii pääosin automaattisesti, mutta sen avulla poikkeustapauksissa voidaan esimerkiksi välittää samanaikaisesti kaikille asemille kuulutus myöhästymisistä.

Näyttöongelma koskee koko pääkaupunkiseutua

Tiedottaminen ontuu pahoin, koska Ratahallintokeskuksen näyttötaulujen kapasiteetti ei riitä. Näyttöongelma koskee kaikkia pääkaupunkiseudun asemia.

Ratahallintokeskus on tilannut uuden järjestelmän saksalaiselta Funkwerk-yhtiöltä. Uusi, MIKU:ksi kutsuttu matkustajainformaatiojärjestelmä otettiin viime syyskuussa käyttöön Tampereella. Sen jälkeen järjestelmä on saatu käyttöön muun muassa Riihimäellä, Hyvinkäällä ja Jokelassa. Pääkaupunkiseutu on yllättäen tarkoituksella jätetty viimeiseksi.

- Muualta maasta tullaan Helsinkiin, koska halutaan varmistaa, että järjestelmä toimii tiheimmin asutulla pääkaupunkiseudulla varmasti, perustelee viestintäpäällikkö Timo Saarinen Ratahallintokeskuksesta.

Saarinen ei halua arvailla, milloin järjestelmä kattaa kaikki asemat Suomessa. Syyskuisessa Ratahallintokeskuksen tiedotteessa tavoitteeksi mainittiin saada koko hanke valmiiksi vuoden 2009 loppuun mennessä. Se ei onnistunut.

Junaliikennettä hoitavalle VR:lle ongelma on käynyt tutuksi. Aina kun junaliikenne alkaa kangerrella, tietoa siitä ei saada asemille. Matkustajat ovat median varassa.

- Näyttötauluihin ei pystytä syöttämään ajantasaista tietoa, koska Ratahallintokeskuksen järjestelmän kapasiteetti ei riitä, pahoittelee viestintäpäällikkö Leena Linnamäki VR:stä.

Lähteet: YLE Uutiset