1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erikoinen etunimi ei kelpaa enää kouluiässä

Suurin syy etunimen muutokseen on liian erikoinen nimi. Kasteessa annetut Hemulit ja Frodot muuttuvat tavallisemmiksi nimiksi koulun kynnyksellä. Yleisimmin etunimeään vaihtaa kuitenkin aikuinen nainen.

Esimerkiksi Frodo voi olla koulu-ikäiselle lapselle jo hieman liian erikoinen nimi. Kuvassa Elijah Wood Frodon roolissa elokuvassa Kuninkaan paluu. Kuva: FS FILM

Lappeenrannan maistraatin päällikön Ari Torkkelin mukaan etunimen vaihtaminen on varsin helppoa, homma hoituu täyttämällä lomake maistraatissa tai netissä.

- Etunimen vaihtajat ovat yleensä kyllästyneet nimeen, jonka vanhemmat ovat antaneet. Se voi olla esimerkiksi vanhahtava tai liian erikoinen.

Eniten nimeään muuttavat aikuiset ja naiset. Lasten nimiä muutetaan harvemmin, pääasiassa silloin, kun kasteessa on annettu liian erikoinen nimi, joka halutaan vaihtaa koulun aloittamisen kynnyksellä.

- Onhan niitä annettu kaikenlaisia, on Hemulia, Obelixia ja Asterixia, Tikruja ja Frodoja. Ne voivat olla hankalia koulussa tai työelämässä, Lappeenrannan maistraatin päällikkö Ari Torkkel kertoo.

Nimen muutokselle ei ole ikärajaa, tosin 12-vuotiaalta vaaditaan suostumus, jos hänen nimeään ryhdytään muuttamaan. Etunimen voi vaihtaa kerran ilman perusteluja. Sen jälkeen nimen vaihto vaatii hakemusmenettelyn, joka kestää puoli vuotta ja vaatii usein nimilautakunnan lausunnon.

Tane, Brooke ja Veeti

Etunimen muuttaminen lempinimeksi oli Ari Torkkelin mukaan varsin suosittua muutama vuosi sitten.

- Taunosta tuli Tane, Raunosta Rane ja niin edelleen, tällä hetkellä näitä ei ole kovin paljon.

Nimilain mukaan etunimi ei saa olla sopimaton, eikä siitä saa olla haittaa käyttäjälle. Sopimattomia ovat esimerkiksi alatyylin termit ja erilaiset sanaleikit.

- Esimerkiksi pojan nimeksi ei pidetä sopivana yhdistelmää Pasi Anssi, vaikka Pasi ja Anssi erikseen ovat oikein hyviä nimiä.

Nimisuosikkeja tulee pienissä määrin esimerkiksi tv-sarjoista. Ari Torkkelin mukaan jossain vaiheessa Kauniit ja rohkeat inspiroi nimenantajia ja jonkun verran nimiä on annettu esimerkiksi Taru sormusten herrasta -trilogian mukaan, esimerkiksi Frodoja on muutamia.

- Nyt hittinimi on yksinkertainen, Veeti.

Sinitaivas, Vuorenluhta, Ukkosmyrsky

Myös sukunimen vaihdosta haetaan tasaiseen tahtiin. Periaatteessa kaikki sukunimet ovat suojattuja, joten mitä tahansa sukunimeä ei voi itselleen ottaa.

- Sukunimellä täytyy aina olla yhteys hakijaan. Periaatteessa viiden sukupolven taakse voi mennä etsimään sukunimeä, kertoo Lappeenrannan maistraatin päällikkö Ari Torkkel.

Uuden sukunimen voi myös keksiä. Etelä-Karjalassa näin sukunimeään vaihtaa parikymmentä ihmistä vuosittain.

- Tässä on vain mielikuvitus rajana. Etelä-Karjalaan on viime vuonna kirjattu muun muuassa Kaislakannas, Nummimaa, Sinitaivas, Vuorenluhta ja Ukkosmyrsky.