Hyppää sisältöön

Pähkinänsärkijä breikkaa Mikkelissä

Tshaikovskin klassikkobaletti Pähkinänsärkijä on puettu uuteen kuosiin Mikkelissä. Etelä-Savon tanssiopiston loppiaisena ensi-iltansa saava esitys on sekoitus breakdancea, nykytanssia sekä balettia.

Etelä-Savon Tanssiopiston rehtori Fanny Gurevitsch on jo pitkään haaveillut sirkustaiteen perusopetuksesta. Kuva: YLE / Tarja Nyyssönen

Tanssiopiston yli kahdesta sadasta oppilasta lähes puolet on mukana ennen näkemättömän suuressa voimanponnistuksessa. Opetushallituksen myötämä 12 000 euron apuraha mahdollisti ulkopuolisen ammattiavun, muun muassa ohjaajan sekä koreografin palkkaamisen.

Käsikirjoituksen ovat uudistaneet Ville Saukkonen ja Etelä-Savon Tanssiopistossa tanssinopiskelunsa aloittanut, Kööpenhaminassa teatterikorkeakoulussa tanssia opiskeleva Sara Kaustinen.

Alkuperäisestä baletista on jätetty jäljelle dramaturgia ja musiikki, muu on tuotu nykypäivään. Ohjaaja Ville Saukkonen kertoo, että vanhat tutut karaktääritanssit, espanjalaiset ja itämaiset, ovat muuttuneet saippuasarjaksi, säätiedotukseksi, uutisiksi ja kotimaiseksi gastronomiaksi.

- Me ollaan tuotu Pähkinänsärkijä lähemmäs tätä päivää. Tanssin tyyleissä on kirjo modernia, streettiä ja nykytanssia, kuvailee Saukkonen.

Nuoret tanssijat tähtinä

Julia Sundvall ja Niklas Nissinen ovat Pähkinänsärkijän päärooleissa Laurana ja Pietuna.

- Tämä on tuntunut ihan hyvältä, vaikka tämä onkin erilaista, mitä normaalisti tanssisin, kertoo Nissinen.

- Minäkin olen enempi tanssinut modernia tanssia, ja nyt mukana on sitten näyttelemistäkin, sanoo Sundvall.

Etelä-Savon tanssiopiston rehtori Fanny Gurevitsch kertoo, että teos on ollut tanssiopiston suunnitelmissa jo vuosia, mutta ennen apurahan saamista suururakkaa ei voitu toteuttaa. Lavalla vilistää breikkaajia, hiiriä, valonsäteitä ja nukkeja. Nuorimmat tanssijat ovat neljävuotiaita.

.
.