5.1.1940: Raatteen tien hyökkäys alkaa

9. divisioonan joukkojen päähyökkäys Raatteen tielle jumittunutta venäläisten 44. divisioonaa eli ns. "Sinistä divisioonaa" vastaan alkaa klo 8.30. Venäläiset joutuvat monin paikoin ahtaalle, mutta vastarintaa ei kyetä murtamaan.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
YLE

Raatteen tie saadaan katkaistua kuitenkin Haukilassa ja Likoharjussa, ja venäläisjoukot pilkotaan pienempiin osiin. Raatteen tiellä yö on hirvittävän kylmä, pakkasta on 40 astetta. Suomalaisilla ei ole kuin muutama teltta ja joukkojen on yövyttävä taivasalla.

Päämajakaupunki Mikkeli joutuu ankaran pommituksen kohteeksi. Kovan pakkasen vuoksi puhelinlinjat ovat poikki ja ilmatorjunta-aseet jäässä. Mikkeliä pommittaa 40 viholliskonetta. Pommituksessa saa surmansa 29 henkilöä ja vammautuu 36.

Neuvostosukellusvene Sts 311 ampuu upoksiin ruotsalaisalus Fenrisin Uumajan edustalla klo 13.

Joukkojen vaihto pääpuolustusasemassa Summassa saadaan päätökseen. Suomalaiset torjuvat vihollisen jalkaväen hyökkäykset Summassa, Suokannassa, Työppölänjoella ja Hatjalahdenjärvellä.

Tasavallan presidentti Kyösti Kallio lahjoittaa 100 000 markkaa pohjarahaksi rahastoon, jonka varat on jaettava puutetta kärsiville kaatuneiden ja invalidien omaisille.

Neuvostoliiton Tukholman lähettiläs Aleksandra Kollontai esittää Ruotsin hallitukselle vastalauseensa vapaaehtoisen värväyksen ja muun Suomen hyväksi tehdyn avustustoiminnan sekä Ruotsin lehdistön neuvostovastaisen kirjoittelun johdosta. Neuvostoliitto esittää samansisältöisen nootin myös Norjan hallitukselle.

Lähteet: YLE Uutiset, Puolustusvoimat