1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uskottomuus työllistää kiinalaisetsiviä

Uskottomuus on yhä useammin syynä avioeroon Kiinassa, ja puolisoaan epäilevät kiinalaiset palkkaavat entistä herkemmin yksityisetsiviä. YLE Uutiset oli Kantonissa tehdastyöstä salapoliisiksi siirtyneen Da Gun matkassa.

Ulkomaat
Etsivä videoi ikkunan takana kohdettaan.
YLE

Da Gun "Feeniks" on yksi Kantonin reilusta kahdesta sadasta etsivätoimistosta. Videokameraansa päivän tehtäviä varten virittäessään Da Gu kertoo, että eniten häntä työllistävät miestensä tekosia jäljittävät aviovaimot.

Da Gun tämänpäiväinen tapaus on tavallista vaativampi. Toimeksiantaja on nainen, joka epäilee miehensä hankkineen lapsen rakastajattarensa kanssa. Etsivä pyrkii saamaan todisteita lapsen olemassaolosta.

Hän parkkaa autonsa oletetun rakastajattaren asunnon eteen. Aika kuluu, mutta mitään ei näytä tapahtuvan.

- Kuulin, että asiakkaallani oli riita miehensä kanssa. Epäilen, että hän kertoi palkanneensa minut ja nyt mies on varuillaan, Da Gu selittää.

Valtio ei enää valvo

Vielä kulttuurivallankumouksen aikana uskottomuus oli Kiinassa rangaistava teko. Jalkavaimo -perinteet näyttävät olevan nyt palaamassa.

- Yhteiskunta kehittyy. Ihmiset matkustavat enemmän ja saavat uusia tuttavuuksia. Se ruokkii uskottomuutta, sosiologi Li Yinhe sanoo.

1970-luvulla vain noin kaksi prosenttia kiinalaisista aviopareista erosi. Erojen määrä on noussut 20 prosenttiin eikä Lin mukaan paluuta aikoihin, jolloin valtio valvoi kansalaisten yksityiselämää enää ole.

Se lisää yksityisetsivien työtä.

Lapsi rajana

Da Gu joutuu tekemään pitkän työpäivän, mutta hänen videonauhalleen tarttuu lopulta kuvaa rakastajattaresta.

Pettäneen aviomiehen kannalta juttu alkaa näyttää vakavalta, hän kertoo. Pelkkä uskottomuus ei ole enää laitonta, mutta lapsen teosta toisen naisen kanssa saattaa Kiinassa edelleen rapsahtaa usean vuoden vankeustuomio.

Etsivän olisi vielä saatava ratkaiseva todistuskappale. Sen hankkiminen ei ole helppoa.

- Tarvitsisin jollain konstilla lapselta hiuksen dna-testiä varten. Sen jälkeen tämä juttu on ratkaistu.

Lähteet: YLE Uutiset / Kari Ahlberg