1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyvässeudulla syyhyää epidemiaksi asti

Syyhyinfektioita on tavattu Jyvässeudulla normaalia enemmän. Vaikka syyhy on hyvin tavallinen vaiva, sitä ei välttämättä tunnisteta kutinan syyksi. Hoitamattomana syyhy voi aiheuttaa laajan ihotulehduksen.

Kuva: Yle

KESKI-SUOMI - Syyhy saattaa olla unohtunut yhtenä kutinan aiheuttajana. Pakkaskuukaudet kutittavat muutenkin, iho kuivaa pakkasesta, atooppiset ihottumat kutisevat, ja tämä niin tavallinen tauti ei ehkä ole tunnistettu niin helposti, sanoo ihotautien ja allerkologian erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen.

Syyhy leviää, kun oireita ei osata nykypäivänä hoitaa oikeaoppisesti.

- Hoito-ohjeissa on ehkä pikkuisen ontumista. Syyhyä pitää oireellisella hoitaa kaksi kertaa permithriini-voiteella. Apteekista saa ilman reseptiä myös Nix-voidetta. Perheessä myös oireettomat hoidetaan mielellään vähintään kerran, ja hoito tapahtuu perheessä samanaikaisesti, Huikko-Tarvainen opastaa.

- Saattaa olla, että tautia on sairastettu perheessä jo pitkään, ja se on päässyt laajemmalle leviämään, Huikko-Tarvainen arvelee.

Kutittaa ja raaputtaa

Syyhy on syyhypunkin aiheuttama tarttuva tauti. Syyhy ei ole terveydelle vaarallinen, mutta potilaalle hyvin kiusallinen sairaus. Syyhy tarttuu lähikontaktissa, tyypillisiä tartuntatilanteita ovat kädestä kiinni pitäminen, pienten lasten leikit, halaaminen ja seksi. Syyhy tarttuu myös tekstiilien ja vuodevaatteiden välityksellä.

Syyhyn oireena on iholla tuntuva voimakas kutina, joka vaivaa etenkin iltaisin ja öisin. Kutina aiheutuu sekä punkin suorasta ihoärsytyksestä että punkkiin ja sen eritteisiin sekä muniin kohdistuvasta allergian tyyppisestä reaktiosta. Kutina aiheuttaa raapimista ja raapimisen seurauksena vetistäviä, ruven peittämiä ihovaurioita. Ihovauriot puolestaan lisäävät bakteeritulehdusten riskiä.

Syyhypunkki kaivaa ihoon käytäviä, jotka kutisevat mutta kutinaa ja ihottumaoireita voi esiintyä myös sellaisilla alueilla, joilla punkin käytäviä ei ole.

Tavallisesti punkit hakeutuvat karvattomille tai vähäkarvaisille ihoalueille kuten sormien väleihin, käsiin, ranteisiin, rintakehän alueelle, pakaroihin, jalkaterään ja intiimialueille. Hoitamattomissa tapauksissa ihottuma ja kutina voivat kuitenkin levitä joka puolelle. Pienillä lapsilla oireita saattaa ilmetä myös kasvoilla, kaulalla ja päänahassa.