Tutkimus: Kännykkäsäteily voi estää dementiaa

Matkapuhelinten elektromagneettinen säteily estää yleisimmän dementiamuodon, Alzheimerin taudin etenemistä, kertoo Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

terveys

Yhdysvaltalaisen University of South Floridan tutkijat altistivat hiiriä säteilylle, joka oli samaa suuruusluokkaa kuin jos ihminen puhuisi matkapuhelimeen kahden tunnin ajan päivittäin. Hiirien geeniperimä oli muutettu siten, että ne olivat alttiita Alzheimerin taudille.

7 - 9 kuukautta kestäneen kokeen aikana tutkijat totesivat, että taudin tunnusmerkki, aivoihin kertyvä beta-amyloidi oli poistunut. Hiiret, jotka olivat jo saaneet taudin oireita, osoittivat selviä parantumisen merkkejä. Ne selvisivät muistia ja päättelyä vaativista tehtävistä yhtä hyvin kuin terveet hiiret.

Tulos oli suuri yllätys, kertoo johtava tutkija Gary Arendash. Tutkijat olivat odottaneet, että säteily päinvastoin rappeuttaisi aivoja. Nyt saatu tulos avaa aivan uudenlaisen hermostotutkimuksen kentän, eli kuinka pitkäaikainen säteily vaikuttaa muistiin.

Alzheimerin tauti on yleisin dementian muoto. Maailmassa arvioidaan olevan noin 35 miljoonaa Alzheimer-potilasta. Taudin etenemistä voidaan nykylääkityksellä hidastaa, mutta parantavaa hoitoa ei ole. Tautia tutkitaan laajasti. Eräät hiirillä tehdyissä hoitokokeissa saadut lupaavat tulokset eivät ole toimineet ihmisillä.

Floridalaistutkijat aikovat nyt aloittaa säteilykokeet ihmispotilailla.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset