1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hubble kuvasi 13 miljardin vuoden takaisia galakseja

Avaruusteleskooppi Hubble on havainnut 13 miljardin vuoden takaisia galakseja. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan näin varhaisia galakseja ei ole koskaan aikaisemmin havaittu. Löytö saattaa muuttaa käsitystä tähtien muodostumisesta alkuräjähdyksen jälkeen.

Kuva: NASA

Nasan mukaan nyt havaitut galaksit olivat olemassa 600 - 800 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Niiden on siten täytynyt alkaa muodostua 500 - 600 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen, mikä muuttaisi käsitystä ajasta, jolloin ensimmäiset tähdet alkoivat muodostua, sanoo tutkija Ivo Labbe.

Nasan julkaisemassa kuvassa nuoret galaksit eivät ole vielä saaneet tavanomaista spriaalin tai ellipsin muotoaan ja ne ovat vielä pieniä.

- Näemme hyvin pieniä galakseja, jotka ovat tämänpäivän suurten galaksien siemeniä, sanoo Kalfornian yliopiston astronomian professori Garth Illingworth. Hubblea korjattiin ja paranneltiin viime vuonna, ja sitä ennen astronomit kykenivät näkemään enintään aikaan noin 900 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

Tutkijat kuitenkin arvioivat, että Hubble on saavuttamassa rajansa ja tarvitaan uusia suurempia teleskooppeja, jotta voitaisiin todistaa ensimmäisten galaksien synty.

Hubble oli avainasemassa vuosikymmen sitten, kun maailmankaikkeuden iäksi määritettiin noin 13,7 miljardia vuotta.