Pakkasella hämäläiset heräävät täyttämään lintulaudat

Suurimmissa marketeissa pakkasen kiristymisen havaitsee parhaiten linnunruokahyllyllä. Lyhteet häviävät hetkessä elohopean mennessä reippaasti pakkasen puolelle ja myös talipalloja myydään tiuhaan tahtiin. Kovalla pakkasella tarjolla on tavallista parempia herkkuja.

Pähkinät ja siemenet (Ruoanlaitto)
Mies tutkailee linnunruokia kaupassa
Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Hyvärinen syöttää linnuille talvessa reilut sata kiloa auringonkukansiemeniä, 50 kiloa kauraa ja lukematon määrä talipalloja sekä pähkinää kaupan päälle.YLE / Mari Siltanen

Esimerkiksi Forssan Citymarketin linnunruokamyynti on noussut leudompaan viime vuoteen verrattuna viidenneksellä, kertoo tiiminvetäjä Jonna Railamo. Enää ei pelkkä auringonkukkakaan kelpaa, Railamo sanoo.

- Menekki muutenkin näkyy olevan rakenteellisesti muuttunut. Haetaan enemmän herkkuja eikä pelkästään enää auringonkukansiemeniä ja talipalloja. Herkkutankoa, pähkinätalitankoa, kaikenmaailman kaurarouhesekoituksia, kuorittuja siemeniä ja kaikkea tämmöistä herkullista.

Vaikka markettien hyllyllä myydään niin erikoisen näköisiä sekoituksia kuin perusauringonkukansiementä, ovat kaikki tuotteet Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Markku Hyvärisen mielestä asiallisia.

- Ei Suomessa tuoteta niin paljon auringonkukansiemeniä, että se riittäisi tämmöiseen.

Markku Hyvärinen hankkii joka talveksi 50 kiloa kauraa tutulta maanviljelijältä, mutta siitä ei auringonkukansiemenen ystävä tiainen niin pidä. Muutkin viljat sopivat linnuille, mutta kauraa on helpompi saada.

Pähkinät ja muut rasvaiset siemenet taas ovat hyväksi linnuille energiapitoisuuden takia.

Kovillakaan pakkasilla ei ole siemenen valinnassa Markku Hyvärisen mukaan merkitystä. Tärkeää on, että siemeniä ylipäätään on, ja ettei ruokintaa lopeteta kesken talven.

Siemeniä valitessa valitsee samalla mitä vieraita laudalle haluaa, tai voi tukea oman ympäristön lintuja. Metsän lähellä on eniten nälkäisiä tiaisia ja maaseutuympäristössä taas keltasirkut ja punatulkut etsivät ruokaa.

Lähteet: YLE Häme / Mari Siltanen