Markku Juhola on vuoden 2010 hämäläinen

Markku Juholaa voidaan sanoa Mommilanjärven soutelun isäksi. Tapahtuma on kasvanut serkusten kesätempauksesta tuhansia ihmisiä kokoavaksi liikuntatapahtumaksi. Soutelu muistuttaa vesien ja luonnon suojelun tärkeydestä.

Mommila, Hausjärvi
Mommilanjärven soutelun puheenjohtaja Markku Juhola juhlasoudussa 2009
Mommilanjärven soutelun puheenjohtaja Markku Juhola juhlasoudussa 2009YLE / Markku Karvonen

Vuoden hämäläisen valitsijat Hämeen Liitto ja YLE Häme kiittävät Mommilanjärven soutelu ry:n puheenjohtaja Markku Juholan panosta valtakunnallisesti näkyvän tapahtuman kehittäjänä.

- Hänen toimintansa vaikutus oman lähiympäristön mahdollisuuksien tunnistamiseen on erinomainen esimerkki muille. Mommilanjärven Soutelu on vahvistanut seudun omaa asuinympäristöä ja tehnyt Hämettä tunnetuksi, sanovat valintaperusteet. Juhola on edistänyt sekä ihmisten että luonnon hyvinvointia.

Vuoden hämäläiseksi valitaan henkilö, joka on edistänyt merkittävästi henkistä tai aineellista hyvinvointia maakunnassa tai tehnyt Hämettä myönteisesti tunnetuksi maakunnan ulkopuolella.

Vuonna 2008 Hämeen liitto myönsi Mommilanjärven soutelulle Häme-päivän järjestämisoikeuden ja 2009 Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys antoi sille Riihimäen ja Hausjärven alueen paras ympäristöteko-palkinnon. Markku Juhola on tänä vuonna myös Suomen soutuliiton varapuheenjohtaja.

Tapahtuma on talkootyötä

Aikanaan pieni joukko lähti rakentamaan tapahtumaa halutessaan huomiota Mommilanjärven huolestuttavalle tilalle ja Lammille vievän tien kunnostuksen vauhdittajaksi.

- Haluan jakaa tunnustuksen koko talkoojoukon kanssa. Tunnustus antaa hyvän kannusteen ja auttaa jatkamaan. Samalla haluan muistuttaa, että tapahtuma on kaksijakoinen. Hauskanpidon ohella siinä on aina vakava tausta-ajatuksensa. Vesistöihinkin pätee, että on helpompi säilyttää kuin korjata.

- Mommilanjärven soutelu on ollut harrastuksena hyvä henkireikä ja vastapainoa työlle. Olen iloinen että 150 hengen talkooporukka jaksaa aina puurtaa soutelun eteen. Palaute tapahtumasta on ollut myönteistä, sanoo Markku Juhola.

Viime vuonna 20-vuotisjuhlasoudussa tapahtuma teki osallistujaennätyksen. Mukana oli noin 1300 soutelijaa. Soutelu on osa maakunnan HEHKU-kuntoilutapahtumien ketjua ja osa Suomi vesille –kampanjaa.

Kotijärven hyväksi luonnonmukaisesti

Tapahtuma on halunnut syntyhistoriastaan lähtien kiinnittää huomion vesien ja luonnonsuojeluun. Mommilanjärven veden laatu on Markku Juholan mukaan tyydyttävä. Matalaa vesistöä vaivaa rehevöityminen ja umpeen kasvaminen. Hoitotoimena olisi lisättävä veden virtausta ja niitettävä vesikasvillisuutta.

Markku Juholan mielestä Suomessa ei arvosteta tarpeeksi mahdollisuutta liikkua vapaasti vesillä. Soutu on sikäli suosittava kuntoilumuoto, että se ei rasita luontoa eikä vaadi yhteiskunnan tukea liikuntapaikkoihin. Kirkkovenesoutua hän pitää erinomaisena tiimihengen kasvattajana. Soutelu ei ole kova kilpailu, vaan pääasia on nauttia liikunnasta, luonnosta ja yhdessäolosta.

Lähteet: YLE Häme

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus