Kunnat eivät voi taata ikääntyneiden palveluja

Väestön ikääntyminen tuo tulevaisuudessa kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen piiriin yhä enemmän ihmisiä. Velvoitteista selviytyäkseen kuntien pitäisi palkata 170 000 uutta työntekijää.

Kotimaa

Tilanne on mahdoton, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Jos vanhusväestölle tuotettaisiin myös tulevaisuudessa palvelut nykyisen kuntasektorin mallin mukaan, niin pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin jouduttaisiin palkkaamaan 170 000 uutta kuntatyöntekijää.

- Se tarkoittaisi sitä, että monessa kunnassa kaikki työikään tulevat nuoret palkattaisiin kuntaan töihin, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

- Kun mennään kymmenen vuotta eteenpäin, meillä tulee olemaan kuntia joissa puolet kuntalaisista on eläkeläisiä. Tämä merkitsee väistämättä sitä, että kunnissa tulee olemaan erilaista palvelurakennetta.

Talousahdingossa kuntalaisten autettava toinen toisiaan

Mäki-Lohiluoman mukaan kunnat tulevat lomauttamaan, lisäämään lainanottoa ja lykkäämään investointeja. Irtisanomisista Mäki-Lohiluoma ei puhunut.

Lohiluoman mukaan kuntien huonon taloustilanteen vuoksi kuntalaisten on nyt autettava toinen toisiaan. Tarvitaan vertaisapua.

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma arvioi kuntien talousahdinkoa Radio1:n Ykkösaamussa.

Lähteet: YLE Uutiset