"Groznyin enkeli" hakee turvapaikkaa Suomesta

Tshetsheenilapsille orpokoteja pitänyt, Groznyin enkelinä tunnettu Hadizhat Gatajeva ja hänen miehensä Malik Gatajev ovat perheen suomalaisten tukijoiden mukaan hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Poliisi on tukijoiden mukaan ottanut pariskunnan kiinni eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella.

Kotimaa
Hadizhat Gatajeva
YLE

Kiinniotto tapahtui loppiaisena Helsingissä, kertoo asiasta tiedottaneen Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro. Helsingin poliisi ei kommentoi tietoja.

Helsingin kihlakunnan syyttäjä Janne Pitkävirta kertoo YLE Uutisille, että pariskunnan pakkoistuntokäsittely pidetään perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Se päättää, pidetäänkö heidät kiinnipidettynä Vantaan vankilassa.

- Käräjäoikeudella on 26 päivää aikaa päättää kiinnioton jälkeen, luovutetaanko Gatejevit pois Suomesta, Pitkävirta kertoo.

Gatajevit ovat pitäneet tshetsheenilasten orpokoteja Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa ja sittemmin Liettuassa. Suomessa heidät tunnetaan Pirjo Honkasalon dokumenttielokuvasta Melancholian 3 huonetta ja norjalaisen Åsne Seierstadtin kirjasta Groznyin enkelit.

Orpokoteja on tuettu taloudellisesti pitkään myös Suomesta. Gatajevit ovat hoitaneet yhteensä yli kolmekymmentä lasta, joista osan he ovat adoptoineet. Alaikäisistä lapsista yhdeksän asuu tällä hetkellä Liettuassa ja 11 Groznyissa Gatajevien sukulaisten hoivissa.

Gatajevien suomalaiset tukijat vetoavat Suomen viranomaisiin turvapaikan myöntämisen ja oikeudenmukaisen kohtelun puolesta. Oikeusministeri Tuija Braxille osoitetun vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Honkasalon ja Matinpuron lisäksi mm. elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

Perheen tukijat pelkäävät, että Gatajevit karkotetaan Liettuaan, jossa he ovat joutuneet turvallisuupalvelun ahdistelun kohteeksi ja jossa heitä vastaan on nostettu oikeusprosessi. Tukijat ovat huolissaan erityisesti Hadizhat Gatajevan terveydentilasta.

Pariskunta pakeni parinkymmenen lapsen kanssa Tshetsheniasta Kaunasiin, mutta Liettuan viranomaiset pidättivät pariskunnan vuoden 2008 lokakuussa. Heitä syytettiin oikeudessa muun muassa kasvattilastensa pahoinpitelystä ja todistajina oli muutamia nyt jo aikuistuneista lapsista. Syytteitä luettiin myös salakuljetuksesta ja aselakien rikkomisesta. Oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin, eikä oikeusprosessista herunut täsmällisiä tietoja. Eri kansalaisjärjestöt ovat epäilleet tuomiota poliittiseksi.

Monimutkainen oikeusprosessi on edelleen Liettuassa osittain kesken.

Lähteet: YLE Uutiset, BNS